Vierailu kaninkolossa

TEKSTI: Erno Vanhala KUVA: Kai Vainiomäki

Miltä sinusta tuntuisi, jos kadulla törmäisit sivistyneen näköiseen herrasmieheen, joka kysyisi kohteliaasti, miltä sinusta nykymaailman meno tuntuu? Hänellä olisi tarjota sinulle vastauksia kysymyksiisi, jos sinulla vain olisi hetki aikaa kuunnella. Kyseessä voisi olla perinteisen uskonnon – kuten mormonismin, helluntailaisuuden tai Jehovan todistajuuden – kaupusteluyritys, mutta se voisi olla myös ensikosketuksesi salaliittoteorioiden maailmaan.

Salaliittoteoriat ovat monella tavalla hyvin samanlaisia kuin uskonnot. Ihmisillä on jotain mystistä tietoa, jota kaikilla ei ole (vertaa Raamatun oppi). On tahoja, jotka jakavat tätä tietoa muille ihmisille ”hyvää hyvyyttään” (vertaa saarnaaja). Ja sitten on joukko ihmisiä, jotka haluavat lisää ymmärrystä tästä ”tiedosta” (vertaa seurakuntalaisiin). Taustalla on koko ajan hyvän ja pahan taistelu. Salaliittoteoreetikot esittävät edustavansa tässä taistelussa hyviksiä.

Viimeisen kolmen vuoden aikana olemme nähneet kuinka monista somejulkkiksista, terveysguruista tai uskomuslääkinnän tukijoista tuli nopeasti virologian ja epidemiologian asiantuntijoita. Samoin heidän tietonsa rokotteista ylitti nopeasti rokotetutkijoiden asiantuntemuksen. Seuraavaksi heistä tuli Venäjä-asiantuntijoita ja sotatieteilijöitä.

Kohteet vaihtuvat, mutta taustalla oleva tarina voi pysyä hyvinkin samanlaisena. ”Valtaeliitti” haluaa tappaa ihmisiä koronarokotteilla (kumma, että olemme edelleen hyvin hengissä) ja koko virustahan ei ole oikeasti edes olemassa (nyt jo varsin monella on omakohtaisia kokemuksia taudista ja/tai läheisen menehtymisestä siihen). Samoin myös maailman rikkaimmat suvut haluavat tuhota Putinin, koska hän ja Trump ovat ainoat, jotka yrittävät vielä pelastaa meidät tavalliset kaduntallaajat eliitiltä.

Esimerkit eivät ole keksittyjä. On edelleen valtavasti ihmisiä – myös Suomessa – jotka ovat sitä mieltä, että Trump nousee takaisin presidentiksi, tai että Biden on jo kuollut ja sijaisnäyttelijä hoitaa hommia paraikaa tai, ettei koronavirusta ole olemassakaan ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lavastettu.

Salaliittoteoriat vaativat todella paljon uskoa. Teoriat voivat alkaa hyvin yksinkertaisista asioista, mutta mitä syvemmälle kaninkoloon sukeltaa, sitä villimmäksi tarina voi muuttua. Usko pois, minä sukelsin.

Itselleni lähtölaukaus salaliittoteorioille viitisentoista vuotta sitten oli lukea suomenkielistä nettisivustoa, jolla käytiin kohta kohdalta läpi, kuinka New Yorkin World Trade Centerin iskut olivat lavastettu sisäpiirin juttu. Kaikki vaikutti niin selkeältä. Näinhän sen täytyy olla. Miten muutenkaan asiat voisivat olla tapahtuneet? En kohdistanut teksteihin pienintäkään kritiikin siementä. Päässäni ei edes käynyt ajatus, etteivät väittämät olisi totta.

En tiedä olisiko kiinnostukseni laajentunut muihin salaliittoteorioihin, mikäli en olisi tutustunut ihmiseen, joka oli sukeltanut kaninkoloon vielä huomattavasti syvemmälle. Hän innosti minua lukemaan asioista ja ”ymmärtämään” kuinka eliitti hallitsi maailmaa.Tutustuin muun muassa seuraaviin asioihin:

● WTC-iskut ovat lavastettuja. Eivät ole.
● Rokotteet ovat vaarallisia. Eivät ole.
● Ihmisen tekemiset eivät aiheuta ilmastonmuutosta. Valitettavasti aiheuttavat.
● Hillary Clintonista tulee presidentti 2008. Ei tullut, ei päässyt edes esivaaleista läpi.
● Bilderbergit hallitsevat maailmaa. Eivät hallitse.
● Syöpää voi hoitaa syömällä aprikoosin siemeniä ja siitä saatavaa B17-vitamiinia. Ei
voi, eikä kyseessä ole edes vitamiini vaan myrkky.
● Aspartaami on vaarallista. Tällaista vaarallisuutta ei ole löytynyt tutkimuksissa.

Lopetin aspartaamimakeutetujen juomien juomisen, en ottanut sikainfluenssarokotetta, ajattelin auringonpilkkujen vaikuttavan ilmaston lämpenemiseen ja levitin sanomaa Clintonin tulevasta voitosta isälleni. Arvanet varmaan, että hävettää jonkin verran näin jälkikäteen. Että olinkin vietävissä! Me ihmiset tunnumme uskovan helposti mitä vain.
Saarnamies oli saanut minut koukkuun. Olin totaalinen uskonnon uhri. En kovin perinteisen, mutta laajalle levinneen kylläkin.

Onnekseni maailmankatsomukseni rationalistui tämän kaninkoloon uppoamisen jälkeen ja aloin kyseenalaistaa kaverin minulle kertomia asioita. Ne alkoivat tuntua oudoilta. Päässäni oli ristiriitoja. Miten tuhannet tutkijat voisivat yrittää huijata ihmisiä, kun olin itsekin rehellinen tutkija – kuten kaikki kolleganikin? Lopulta järki voitti ja hylkäsin minulle saarnatut salaliittoteoriat. Onnekseni en pilannut ystävyyssuhteita asian tiimoilta, enkä aiheuttanut omalle tai läheisteni terveydelle mitään varaa. En pystyisi ikinä antamaan itselleni anteeksi, jos olisin aiheuttanut jonkun vakavan sairastumisen esimerkiksi rokotteista kieltäytymisen takia.

Salaliittoteorian – kuten minkä tahansa uskonnon – saarnamies luulee tekevänsä hyvää, mutta todellisuus on usein aivan päinvastainen.

Salaliittoteorioista on julkaistu viime aikoina useampikin hyvä kirja, joihin kannattaa
tutustua. Pasi Kivioja – Salaliittoteorioiden ihmemaassa (Docendo, 2022), Juha Räikkä – Salaliittoteorioiden filosofia (Gaudeamus, 2021), Noora Mattila – Heränneet (Otava, 2022) ja Markus Tiittula – Taistelu totuudesta (Johnny Kniga, 2022). Jos yhteiskuntien muutos kiinnostaa laajemmin kannattaa tsekata myös Antto Vihman Nostalgia. Teoria ja käytäntö (Kustannusosakeyhtiö Teos, 2021).


Juttu on julkaistu UUT:n Muutos-lehdessä vuonna 2023.