Vertaistuella tarkoitetaan samankaltaisia asioita kokeneiden ihmisten toisilleen tarjoamaa tukea. Vertaistuki voi helpottaa ahdistusta, yksinäisyyttä sekä masennusta. Omien ajatusten jakaminen voi auttaa käsittelemään kipeitäkin kokemuksia, ja muiden kuuleminen on usein avuksi omien kokemusten jäsentämisessä. Lisäksi samankaltaisia taustoista tulevat ihmiset usein puhuvat ikään kuin samaa kieltä, joka voi edesauttaa kokemusta ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisesta. 

 

Ajankohtaista

Pidämme Tukinetin ryhmächatteja ja järjestämme sekä yleisiä että tietyistä uskonyhteisöistä lähteneille/lähtöä harkitseville kohdistettuja etävertaistukiryhmiä. Lisäksi joillakin paikkakunnilla pidämme kasvokkain kokoontuvia ryhmiä noudattaen THL:n ja OKM:n ohjetta turvaväleistä ja hygieniakäytännöistä. Seuraamme jatkuvasti maamme linjauksia kasvokkaisia kokoontumisia koskevista rajoituksista ja sopeutamme toimintamme niitä vastaaviksi.

Ryhmät ovat kaikille avoimia. Toimintaan osallistuminen ei siis edellytä UUT:n jäsenyyttä.

Kevään aikataulut luodaan tammikuussa.

 

Tukinetin ryhmächatit

Tukinetin ryhmächat: Uskonnon varjot – keskustelua hengellisestä väkivallasta. Anonyymiä ja paikkakunnasta riippumatonta vertaistukea kaksi kertaa kuukaudessa. Suunnattu kaikista uskontotaustoista tuleville. Tukinet on Suomen Mielenterveys ry:n ylläpitämä alusta, jolla eri järjestöt tarjoavat virtuaalista tukea. Rekisteröidy/kirjaudu ja osallistu keskusteluun täällä.

Tukinetin ryhmächatit pidetään 20.1. alkaen joka kuukauden 1. ja 3. keskiviikko klo 18-20 (juhlapyhät poislukien). Tulevat chatit: 20.1., 3.2., 17.2., 3.3., 17.3., 7.4., 21.4., 5.5. ja 19.5.

 

Facebookissa toimivat keskusteluryhmät

Tiettyyn aikaan kokoontuvien vertaistukiryhmien lisäksi hallinnoimme Facebookissa toimivia ryhmiä, joissa on mahdollista keskustella hengellisen väkivallan kokemuksista kellonajasta riippumatta. Ryhmiin ovat tervetulleita kaikki, joilla on joko omakohtaista tai läheisensä kautta tullutta kokemusta uskonnollisista yhteisöistä tai muista suljetuista yhteisöistä.

Mikäli olet kiinnostunut liittymään Facebookissa toimiviin keskusteluryhmiin, voit olla yhteydessä meihin: tiedotus@uut.fi. Kerro samalla hieman itsestäsi ja taustastasi, jotta osaamme suositella sinulle sopivaa ryhmää. Ryhmät on määritelty Facebookissa salaisiksi, eikä niitä siksi löydy hakutoiminnoilla, eikä kukaan ryhmän ulkopuolinen näe, keitä ryhmän jäseninä on. Jokaisen ryhmiin liittyvän tulee lukea ryhmän säännöt ja sitoutua noudattamaan niitä.

 

Etävertaistukiryhmät

 

Yleinen etävertaistukiryhmä

Yleiset etävertaistukiryhmät on tarkoitettu kaikista eri uskonnollisista ja muista tiukan yhteisöllisistä taustoista tuleville. Voit osallistua tapaamiseen paikkakunnasta riippumatta. Ota etukäteen yhteyttä tiedotus@uut.fi niin saat linkin Google Meet -ohjelmalla toteutettavaan videopuheluun. Puhelut ovat maksuttomia. Yleistä ryhmää ohjaa joukko vapaaehtoistyöntekijöitämme, joilla on omakohtaista ja/tai opintojen kautta kertynyttä tietämystä eri uskonyhteisöistä. Ryhmien kokoontumisaika on aina klo 18-20

Kevään tapaamisaikataulu: 25.1., 11.2., 15.3., 15.4. ja 17.5.

HUOM: Liitythän Google Meet -tapaamiseen kuuteen mennessä, sillä myöhästyneitä ei valitettavasti voida ottaa mukaan luottamuksellisen ilmapiirin takaamiseksi. Ohjaajat ovat paikalla noin klo 17.50 alkaen.

 

Jehovan todistaja -taustaisten etävertaistukiryhmä

Pyydä linkki Google Meet -videopuheluun osoitteesta tiedotus@uut.fi. Videon pitäminen päällä ei ole pakollista, mutta äänten olisi hyvä kuulua. Ryhmän vertaisohjaajilla on vankkaa omakohtaista kokemusta Jehovan todistajien järjestöstä ja siitä irtautumisesta. Tapaaminen pidetään klo 18-20.

Kevään tapaamisaikataulu tulee tähän tammikuussa.

HUOM: Liitythän Google Meet -tapaamiseen kuuteen mennessä, sillä myöhästyneitä ei valitettavasti voida ottaa mukaan luottamuksellisen ilmapiirin takaamiseksi. Ohjaajat ovat paikalla noin klo 17.50 alkaen.

 

Karismaatikkotaustaisten etävertaistukiryhmä

Tämä tausta sisältää erilaiset karismaattisen kristillisyyden ryhmät kuten helluntailaisuus, Vapaakirkko ja muut niin kutsutut vapaat suunnat. Pyydä linkki videopuheluun laittamalla sähköpostia etukäteen osoitteeseen tiedotus@uut.fi. Ryhmää ohjaa kaksi kokemusasiantuntijaa, joilla on kattavasti tietoa karismaattisista uskonyhteisöistä. Ryhmä kokoontuu aina klo 18-20.

Kevään tapaamisaikataulu tulee tähän tammikuussa.

HUOM: Liitythän Google Meet -tapaamiseen kuuteen mennessä, sillä myöhästyneitä ei valitettavasti voida ottaa mukaan luottamuksellisen ilmapiirin takaamiseksi. Ohjaajat ovat paikalla noin klo 17.50 alkaen.

 

Lestadiolaistaustaisten etävertaistukiryhmä

Ryhmää ohjaa kaksi omakohtaisesti lestadiolaisuutta tuntevaa sekä teologista tietämystä omaavaa vapaaehtoistamme. Pyydä linkki Google Meet videopuheluun etukäteen osoitteesta tiedotus@uut.fi. Tapaamisissa videon pitäminen päällä ei ole pakollista, mutta äänten olisi hyvä kuulua.  Ryhmä kokoontuu klo 18-20.

Kevään tapaamisaikataulu: 28.1., 25.2., 25.3., 29.4. ja 27.5.

HUOM: Liitythän Google Meet -tapaamiseen kuuteen mennessä, sillä myöhästyneitä ei valitettavasti voida ottaa mukaan luottamuksellisen ilmapiirin takaamiseksi. Ohjaajat ovat paikalla noin klo 17.50 alkaen.

 

Kasvokkain tapaavat vertaistukiryhmät

 

HUOM: Jos kasvokkaisia tapaamisia joudutaan perumaan koronavirustilanteen takia, ilmoitamme asiasta mahdollisimman pian tällä sivulla.

 

Kuinka osallistun?

Vertaistukitapaamisiimme on vapaa pääsy. Ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, eikä tapaamisissamme ole osallistumispakkoa. Mikäli et ole valmis puhumaan, olet tervetullut tutustumaan ryhmään ja kuuntelemaan muiden kokemuksia. Ryhmän ehdottomana sääntönä pidetään luottamuksellisuutta.

Mikäli sinulle herää kysymyksiä vertaistuesta, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse: tiedotus@uut.fi

Tutustu paremmin vertaistukitoimintaamme UUT:n YouTube-kanavalla.

Helsingin vertaistukiryhmät

 

Helsingin yleinen vertaistukiryhmä

Helsingin Kalliossa kokoontuva yleinen vertaistukiryhmä kaikista eri uskontotaustoista tuleville. Kokoonnumme UUT:n naapuritalossa osoitteessa Toinen Linja 19. Tässä isossa tilassa voimme taata turvavälit. Noudatamme myös hygieniaohjetta. Lisätietoja: tiedotus@uut.fi. Tapaamiset pidetään klo 18-20.

Kevään tapaamisaikataulu tulee tähän tammikuussa.

 

Muslimitaustaisten vertaistuki

Ota yhteyttä toimistollemme tiedotus@uut.fi

 

Sateenkaariryhmä

Osa kokoontumisista on etänä ja osa kasvokkain. Kaikki tapaamiset pidetään klo 18-20. Kasvokkain kokoontuvat ryhmät kokoontuvat Helsingissä UUT:n naapuritalossa osoitteessa Toinen Linja 19. Etävertaistukiryhmä: pyydä linkki etukäteen tiedotus@uut.fi. Liitythän Google Meet -tapaamiseen kuuteen mennessä, sillä myöhästyneitä ei valitettavasti voida ottaa mukaan luottamuksellisen ilmapiirin takaamiseksi. Ohjaajat ovat paikalla noin klo 17.50 alkaen.

Kevään tapaamisaikataulu tulee tähän tammikuussa.

 

Kokkolan vertaistukiryhmä

Yhteisöklubi Silta, Rantakatu 6, kauppakeskus Chydenia, 2. kerros. Lisätietoja: uut.kokkola@gmail.com. Tapaaminen pidetään klo 18-20

Kevään vertaistukitapaamiset: 26.1. ja 16.2.

 

Kuopion vertaistukiryhmä

Olemme saaneet Kuopioon kaksi uutta ohjaajaa ja pääsemme aloittamaan tauon jälkeen kasvokkain kokoontuvat ryhmät! Ryhmä kokoontuu uusissa tiloissa Pohjois-Savon Näkövammaiset ry, Kuninkaankatu 23 A, 2. krs. Lisätietoja: tiedotus@uut.fi

Kevään vertaistukitapaamiset: 2.2., 23.3. ja 11.5.

 

Oulun vertaistukiryhmä

Hyvän mielen talo, Kauppurienkatu 23. Käynti Vaarankadun puoleisesta ovesta. Suvanto-tila. Lisätietoja: tiedotus@uut.fi. Tapaamiset pidetään klo 18-20.

Kevään vertaistukitapaamiset: (19.1. HUOM. tammikuun kerta jouduttu valitettavasti perumaan!), 16.2., 16.3., 13.4. ja 11.5.

 

Rovaniemen vertaistukiryhmä

Kansalaistalo, Rovakatu 23, Joiku -tila.  Kysy etäosallistumismahdollisuutta ohjaajilta. Lisätietoja saat myös UUT:n toimistolta tiedotus@uut.fi. Ryhmä kokoontuu klo 18-20. Saavuthan ajoissa paikalle, koska ulko-ovi suljetaan tasan kuudelta.

Kevään vertaistukitapaamiset: joka kuukauden toinen maanantai, eli 8.2., 8.3., 12.4., 10.5. ja 14.6.

 

Tampereen vertaistukiryhmä

Mustanlahdenkatu 19, Tampereen seudun vertaiskeskus. Käynti: Kulje Mustanlahdenkadulta kohti sisäpihalle kulkevaa autoporttia, vertaiskeskus sijaitsee ennen porttia vasemmalla katutasossa. Lisätietoja: tampere.uut@gmail.com. Tapaamiset pidetään klo 18-20.

Kevään vertaistukitapaamiset: joka kuukauden viimeinen perjantai, eli 29.1., 26.2., 26.3., 30.4. ja 28.5.

 

Turun vertaistukiryhmä

Aurakatu 16, Vimma (4. kerros). Ohjaajina Turun ryhmää loppuvuodesta 2019 alkaen luotsanneet vapaaehtoisemme. Lisätietoja: turku.uut@gmail.com. Ryhmä kokoontuu klo 17.30-19.30.

Kevään vertaistukitapaamiset: joka kuukauden viimeinen torstai, eli 28.1., 25.2., 25.3., 29.4. ja 27.5.

 

 

Mistä muualta vertaistukea?

 

Jehovan todistaja -taustaisten Discord-kanava

Discordissa on tarjolla anonyymiä vertaistukea entisille ja nykyisille Jehovan todistajille milloin vain. HUOM. Kanava ei toimi UUT:n alaisena, vaan sitä ylläpitävät yksityiset henkilöt. Kanavalla on helppo puhua vaikeistakin asioista turvallisesti ilman omaa nimeä ja kasvoja. Huolehdithan, ettet paljasta liian yksityiskohtaisia tietoja, kuten nimiä tai paikkakuntia, jos haluat säilyttää anonymiteetin. Erityisen tärkeää tämä on, jos olet vielä Jehovan todistaja ja haluat välttää hankaluuksiin joutumisen uskonyhteisössä keskustelukanavalla käymisen vuoksi. Discord toimii webselaimessa tai mobiilisovelluksena. Kanavan osoite on: https://discord.gg/UJNnCcA