Vertaistuella tarkoitetaan samankaltaisia asioita kokeneiden ihmisten toisilleen tarjoamaa tukea. Vertaistuki voi helpottaa ahdistusta, yksinäisyyttä sekä masennusta. Omien ajatusten jakaminen voi auttaa käsittelemään kipeitäkin kokemuksia, ja muiden kuuleminen on usein avuksi omien kokemusten jäsentämisessä. Lisäksi samankaltaisia taustoista tulevat ihmiset usein puhuvat ikään kuin samaa kieltä, joka voi edesauttaa kokemusta ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisesta.

 

Ajankohtaista

Pidämme Tukinetin ryhmächatteja ja järjestämme sekä yleisiä että tietyistä uskonyhteisöistä lähteneille/lähtöä harkitseville kohdistettuja etävertaistukiryhmiä. Lisäksi joillakin paikkakunnilla pidämme kasvokkain kokoontuvia ryhmiä noudattaen THL:n ja OKM:n ohjetta turvaväleistä ja hygieniakäytännöistä. Seuraamme jatkuvasti maamme linjauksia kasvokkaisia kokoontumisia koskevista rajoituksista ja sopeutamme toimintamme niitä vastaaviksi.

Ryhmät ovat kaikille avoimia, ellei toisin ole mainittu. Toimintaan osallistuminen ei edellytä UUT:n jäsenyyttä.

 

Tukinetin ryhmächatit

Tukinetin ryhmächat: Uskonnon varjot – keskustelua hengellisestä väkivallasta. Anonyymiä ja paikkakunnasta riippumatonta vertaistukea kaksi kertaa kuukaudessa. Suunnattu kaikista uskontotaustoista tuleville. Chattien ohjaajina toimii kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaisohjaajaa. Tukinet on Suomen Mielenterveys ry:n ylläpitämä alusta, jolla eri järjestöt tarjoavat virtuaalista tukea. Rekisteröidy/kirjaudu ja osallistu keskusteluun täällä.

Heinäkuun ajan chatit ovat kesätauolla. Toiminta jatkuu 16.8.

Syyskauden aikataulu: parittomien viikkojen maanantait klo 18-19.30 (juhlapyhiä lukuun ottamatta).

 

Facebookissa toimivat keskusteluryhmät

Tiettyyn aikaan kokoontuvien vertaistukiryhmien lisäksi hallinnoimme Facebookissa toimivia ryhmiä, joissa on mahdollista keskustella hengellisen väkivallan kokemuksista kellonajasta riippumatta. Ryhmiin ovat tervetulleita kaikki, joilla on joko omakohtaista tai läheisensä kautta tullutta kokemusta uskonnollisista yhteisöistä tai muista suljetuista yhteisöistä.

Mikäli olet kiinnostunut liittymään Facebookissa toimiviin keskusteluryhmiin, ole yhteydessä meihin: tiedotus@uut.fi. Kerro samalla hieman itsestäsi ja taustastasi, jotta tiedämme millaisen tuen tarpeessa olet ja osaamme suositella sinulle sopivaa ryhmää. Ryhmät on määritelty Facebookissa salaisiksi, eikä niitä siksi löydy hakutoiminnoilla, eikä kukaan ryhmän ulkopuolinen näe, keitä ryhmän jäseninä on. Jokaisen ryhmiin liittyvän tulee lukea ryhmän säännöt ja sitoutua noudattamaan niitä.

HUOM. UUT:n toimisto on lomalla 2.7.-8.8., minkä takia Fb-pyyntöihin vastaaminen tapahtuu kesän aikana viiveellä.

 

Etävertaistukiryhmät

 

Yleinen etävertaistukiryhmä

Yleiset etäryhmät on tarkoitettu kaikista eri uskonnollisista ja muista tiukan yhteisöllisistä taustoista tuleville. Voit osallistua tapaamiseen paikkakunnasta riippumatta. Ota etukäteen yhteyttä tiedotus@uut.fi niin saat linkin Google Meet -videopuheluun. Yleistä ryhmää ohjaa joukko vapaaehtoistyöntekijöitämme, joilla on omakohtaista ja/tai opintojen kautta kertynyttä tietämystä eri uskonyhteisöistä.

Syyskauden aikataulu:

 • to 19.8.
 • to 14.10.
 • to 9.12.

Tapaamiset pidetään aina klo 18-20. Liitythän Google Meet -tapaamiseen kuuteen mennessä, sillä myöhästyneitä ei valitettavasti voida ottaa mukaan luottamuksellisen ilmapiirin takaamiseksi. Ohjaajat ovat paikalla noin klo 17.50 alkaen.

 

Jehovan todistaja -taustaisten etävertaistukiryhmä

Ryhmän vertaisohjaajilla on vankkaa omakohtaista kokemusta Jehovan todistajien järjestöstä ja siitä irtautumisesta. Pyydä linkki Google Meet -videopuheluun hyvissä ajoin ennen tapaamista osoitteesta tiedotus@uut.fi

Syyskauden aikataulu:

 • ma 23.8.
 • ma 20.9.
 • ma 18.10.
 • ma 22.11.
 • ma 20.12.

Tapaamiset pidetään aina klo 18-20. Liitythän Google Meet -tapaamiseen kuuteen mennessä, sillä myöhästyneitä ei valitettavasti voida ottaa mukaan luottamuksellisen ilmapiirin takaamiseksi. Ohjaajat ovat paikalla noin klo 17.50 alkaen.

 

Karismaatikkotaustaisten etävertaistukiryhmä

Ryhmä on tarkoitettu kaikille erilaisista karismaattisista kristillisistä yhteisöistä tuleville (esim. helluntailaisuus, vapaakirkko ja niin kutsutut vapaat suunnat). Pyydä linkki videopuheluun laittamalla sähköpostia hyvissä ajoin etukäteen osoitteeseen tiedotus@uut.fi. Ryhmää ohjaa kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaisohjaajaa, joilla on kattavasti tietoa karismaattisista uskonyhteisöistä.

Syyskauden aikataulu:

kuukauden ensimmäinen torstai, eli:

 • 2.9.
 • 7.10.
 • 4.11.
 • 2.12.

Tapaamiset pidetään aina klo 18-20. Liitythän Google Meet -tapaamiseen kuuteen mennessä, sillä myöhästyneitä ei valitettavasti voida ottaa mukaan luottamuksellisen ilmapiirin takaamiseksi. Ohjaajat ovat paikalla noin klo 17.50 alkaen.

 

Lestadiolaistaustaisten etävertaistukiryhmä

Ryhmää ohjaa kaksi omakohtaisesti lestadiolaisuutta tuntevaa vapaaehtoista vertaisohjaajaa. Pyydä linkki Google Meet videopuheluun hyvissä ajoin etukäteen osoitteesta tiedotus@uut.fi.

HUOM: Liitythän Google Meet -tapaamiseen kuuteen mennessä, sillä myöhästyneitä ei valitettavasti voida ottaa mukaan luottamuksellisen ilmapiirin takaamiseksi. Ohjaajat ovat paikalla noin klo 17.50 alkaen.

Ryhmä on kesätauolla. Syyskauden aikataulut ilmoitetaan tässä myöhemmin.

 

Sateenkaareva etävertaistukiryhmä

Etäryhmä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville. Ryhmä on avoin kaikista uskontotaustoista tuleville, ja ohjaajina toimii kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaisohjaajaa. Pyydä linkki Google Meet -videopuheluun laittamalla sähköpostia hyvissä ajoin etukäteen osoitteeseen tiedotus@uut.fi.

Katso myös alempaa Helsingissä toimivan sateenkaarevan lähiryhmän tiedot sekä syksyllä yhteistyössä Ani Iivanaisen kanssa järjestettävän suljetun sateenkaariryhmän hakuohjeet täältä.

Syyskauden aikataulu:

 • ke 15.9.
 • ke 17.11.

Tapaamiset pidetään aina klo 18-20. Liitythän Google Meet -tapaamiseen kuuteen mennessä, sillä myöhästyneitä ei valitettavasti voida ottaa mukaan luottamuksellisen ilmapiirin takaamiseksi. Ohjaajat ovat paikalla noin klo 17.50 alkaen.

 

International Peer Support Group

English-speaking peer support group for victims of spiritual/religious abuse starts after a long break! The group is led by two experienced and trained volunteers.

The meetings are held online. If you wish to join, contact tiedotus@uut.fi, and we will send you a link to the Google Meet video call.

Please join the video call meeting before 18.00. The group leaders will be there from 17.50 onwards.

Click here for more information in English.

Future schedules will be announced later.

 

Kasvokkain tapaavat vertaistukiryhmät

 

HUOM: Jos kasvokkaisia tapaamisia joudutaan perumaan tai järjestämään etänä koronavirustilanteen takia, ilmoitamme asiasta mahdollisimman pian tällä sivulla. Katso ajantasaiset tiedot kunkin ryhmän kohdalta.

 

Kuinka osallistun?

Vertaistukitapaamisiimme on vapaa pääsy. Ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, eikä tapaamisissamme ole osallistumispakkoa. Mikäli et ole valmis puhumaan, olet tervetullut tutustumaan ryhmään ja kuuntelemaan muiden kokemuksia. Ryhmän ehdottomana sääntönä pidetään luottamuksellisuutta.

Mikäli sinulle herää kysymyksiä vertaistuesta, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse: tiedotus@uut.fi

Tutustu paremmin vertaistukitoimintaamme UUT:n YouTube-kanavalla.

 

Helsingin kasvokkaiset vertaistukiryhmät

 

Suljettu toiminnallinen vertaistukiryhmä

Toiminnallisia menetelmiä hyödyntävä vertaisohjattu ryhmä kaikille, jotka haluavat käsitellä kokemuksiaan jonkin uskonyhteisön vaikutuspiirissä. Kymmenenä peräkkäisenä maaantaina 6.9.-8.11. klo 17.30-19.30, Toinen Linja 19, Kallio, Helsinki. Lue lisää ja hae mukaan täältä.

 

Helsingin yleinen vertaistukiryhmä

Yleiset ryhmät on tarkoitettu kaikista eri uskonnollisista ja muista tiukan yhteisöllisistä taustoista tuleville. Tapaamisiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Ohjaajina toimii kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaisohjaajaa.

Paikka: UUT:n toimitilat osoitteessa Suonionkatu 2, Kallio, Helsinki.

Lisätietoja: tiedotus@uut.fi.

Syyskauden aikataulu:

 • ti 31.8.
 • to 30.9.
 • ti 26.10.
 • to 25.11.
 • ti 21.12.

Tapaamiset pidetään aina klo 18-20.

 

Muslimitaustaisten vertaistuki

Ota yhteyttä toimistollemme tiedotus@uut.fi, jos muslimitaustaisten toiminta kiinnostaa. Saat s-postitse tiedon tulevien vertaistukitapaamisten aikatauluista ja paikasta. Järjestämme ryhmätapaamisia syksyllä, mikäli meillä on riittävästi potentiaalisia osallistujia sekä kaksi vertaisohjaajaa ryhmää vetämässä.

 

Sateenkaariryhmä

UUT:n vertaistukiryhmä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville. Ryhmä on avoin kaikista uskontotaustoista tuleville, eikä tapaamisiin tarvitse erikseen ilmoittautua. Ohjaajina toimii kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaisohjaajaa.

Katso myös ylempää etänä järjestettävän sateenkaariryhmämme tiedot sekä syksyllä yhteistyössä Ani Iivanaisen kanssa järjestettävän suljetun sateenkaariryhmän hakuohjeet täältä.

Paikka: UUT:n toimitilat osoitteessa Suonionkatu 2, Kallio, Helsinki.

Lisätietoja: tiedotus@uut.fi.

Syyskauden aikataulu:

 • ke 18.8.
 • ke 20.10.
 • ke 15.12.

Tapaamiset pidetään aina klo 18-20.

 

Kokkolan vertaistukiryhmä

Yhteisöklubi Silta, Rantakatu 6, kauppakeskus Chydenia, 2. kerros. Ryhmä on avoin kaikista uskontotaustoista tuleville, eikä tapaamisiin tarvitse erikseen ilmoittautua. Ohjaajina toimii kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaisohjaajaa.

Lisätietoja: kokkola@uut.fi.

Vertaistukitapaamiset ovat kesätauolla. Syyskauden aikataulut ilmoitetaan tässä myöhemmin.


KOKKOLAN RYHMÄN KESÄPIKNIK

Elokuulle on suunnitteilla kesäpiknik. Tämä tapaaminen ei ole varsinainen vertaistukitapaaminen, vaan vapaamuotoisempi tilaisuus. Jos osallistuminen kiinnostaa ja haluat lisätietoja, niin laita viestiä ryhmän vetäjille osoitteeseen kokkola@uut.fi

 

 

Kuopion vertaistukiryhmä

Pohjois-Savon Näkövammaiset ry, Kuninkaankatu 23 A, 2. krs. Ryhmä on avoin kaikista uskontotaustoista tuleville, eikä tapaamisiin tarvitse erikseen ilmoittautua. Ohjaajina toimii kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaisohjaajaa.

Lisätietoja: tiedotus@uut.fi.

Syyskauden aikataulu:

 • ti 17.8. klo 18-20

Syksyn muut tapaamispäivät ilmoitetaan myöhemmin.

 

Oulun vertaistukiryhmä

Hyvän mielen talo, Kauppurienkatu 23. Käynti Vaarankadun puoleisesta ovesta. Suvanto-tila. Ryhmä on avoin kaikista uskontotaustoista tuleville, eikä tapaamisiin tarvitse erikseen ilmoittautua. Ohjaajina toimii kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaisohjaajaa.

Lisätietoja: tiedotus@uut.fi.

Ryhmä on kesätauolla. Syyskauden aikataulut ilmoitetaan tässä myöhemmin.

 

Rovaniemen vertaistukiryhmä

Kansalaistalo, Rovakatu 23, Joiku -tila. Kysy etäosallistumismahdollisuutta ohjaajilta. Lisätietoja saat myös UUT:n toimistolta tiedotus@uut.fi. Ryhmä on avoin kaikista uskontotaustoista tuleville, eikä tapaamisiin tarvitse erikseen ilmoittautua. Ohjaajina toimii kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaisohjaajaa.

Syyskauden alustava aikataulu:

 • ma 13.9.
 • ma 11.10.
 • ma 8.11.
 • ma 13.12.

Ryhmä kokoontuu aina klo 18-20. Saavuthan ajoissa paikalle, koska ulko-ovi suljetaan tasan kuudelta.

 

Tampereen vertaistukiryhmä

Mustanlahdenkatu 19, Tampereen seudun vertaiskeskus. Käynti: Kulje Mustanlahdenkadulta kohti sisäpihalle kulkevaa autoporttia, vertaiskeskus sijaitsee ennen porttia vasemmalla katutasossa. Ryhmä on avoin kaikista uskontotaustoista tuleville, eikä tapaamisiin tarvitse erikseen ilmoittautua. Ohjaajina toimii kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaisohjaajaa.

Lisätietoja: tampere@uut.fi.

Syyskauden aikataulu:

kuukauden viimeinen perjantai, eli:

 • 27.8.
 • 24.9.
 • 29.10.
 • 26.11.

Tapaamiset pidetään aina klo 18-20.

 

Turun vertaistukiryhmä

Aurakatu 16, Vimma (4. kerros). Ryhmä on avoin kaikista uskontotaustoista tuleville, eikä tapaamisiin tarvitse erikseen ilmoittautua. Ohjaajina toimii kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaisohjaajaa.

Lisätietoja: turku@uut.fi

Syyskauden aikataulu:

kuukauden viimeinen torstai, eli:

 • 26.8.
 • 30.9.
 • 28.10.
 • 25.11.

Ryhmä kokoontuu aina klo 17.30-19.30.


TURUN UUT-KESÄTAPAAMINEN

La 24.7. klo 15 alkaen järjestetään Turun ryhmän vapaamuotoinen kesätapaaminen yhteisen grillailun merkeissä Ruissalossa Saaronniemen uimarannan grillikatoksella. Tilaisuus ei ole varsinainen vertaistukitapaaminen, vaan vapaamuotoisempi tilaisuus. Avecit ovat myös tervetulleita tähän tapahtumaan, vaikka heillä ei itsellään olisi “uskonnon uhri” -taustaa. UUT tarjoaa grillieväät. Tapaaminen toteutuu säävarauksella.

Fb-tapahtuma: https://fb.me/e/1tl8jBO57.

Ilmoittautumiset ryhmän vetäjille osoitteeseen: turku@uut.fi

 

 

Mistä muualta vertaistukea?

Jehovan todistaja -taustaisten Discord-kanava

Discordissa on tarjolla anonyymiä vertaistukea entisille ja nykyisille Jehovan todistajille ajasta ja paikasta riippumatta. HUOM. Kanava ei toimi UUT:n alaisena, mutta teemme yhteistyötä sitä ylläpitävien henkilöiden kanssa.

Kanavalla on helppo puhua vaikeistakin asioista ilman omaa nimeä ja kasvoja. Huolehdithan, ettet paljasta liian yksityiskohtaisia tietoja, kuten nimiä tai paikkakuntia, jos haluat säilyttää anonymiteetin. Erityisen tärkeää tämä on, jos olet vielä Jehovan todistaja ja haluat välttää hankaluuksiin joutumisen uskonyhteisössä keskustelukanavalla käymisen vuoksi. Discord toimii webselaimessa tai mobiilisovelluksena. Kanavan osoite on: https://discord.gg/UJNnCcA