Ajankohtaista

Julkaistu

Oletko irtautunut uskonyhteisöstä ja kaipaat tukea? Haku kevään Uudet juuret -etäryhmään on auki!

UUT:n Uudet juuret -vertaistukiryhmä järjestettiin ensimmäistä kertaa marraskuussa 2023 – tammikuussa 2024, ja se sai loistavaa palautetta. Siksi järjestämme ryhmän nyt uudestaan! Ryhmä on tarkoitettu kaikille uskonnollisesta/hengellisestä yhteisöstä irtautuneille aikuisille sukupuolesta, uskontotaustasta ja nykyisestä vakaumuksesta riippumatta. Ei ole väliä, oletko irtautunut yhteisöstä vasta äskettäin vai jo useita vuosia sitten. Pääasia on, että uskot hyötyväsi vertaisten tuesta tilanteessasi. HUOM. ryhmä ei ole terapiaryhmä eikä korvaa terapiaa. Ryhmä ei ole tarkoitettu akuutissa kriisissä oleville. Oman voinnin tulee olla sellainen, että kykenee käsittelemään asioita yhdessä muiden kanssa ja myös kuulemaan muiden tarinoita. Ryhmän kielenä on suomi. Ryhmä järjestetään kokonaan etänä Google Meet -alustalla. Ohjaajina toimii…

Lue lisää

Julkaistu

Hengellisen väkivallan luentosarja Kokkolassa keväällä 2024

Kokkolan suomalainen seurakunta ja Keski-Pohjanmaan perheasiain neuvottelukeskus järjestävät kevään 2024 aikana kolme tilaisuutta, joissa käsitellään hengellistä väkivaltaa, siihen puuttumista sekä tuen löytämistä. Ke 7.2.2024 klo 18 Hengellinen kasvurauha – miksi sitä tarvitaan? Mikä vaarantaa turvallisen hengellisyyden? Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n esittely – Joni Valkila, Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtaja, VTT, entinen Jehovan todistaja, Helsinki Ke 13.3.2024 klo 18 Uskonyhteisöstä irtautuminen – mitä sen jälkeen? – Maria Björkmark, TtT, Hoitotieteen väitöskirja uskonnollisesta yhteisöstä irtautumisen kokemuksista Ke 17.4.2024 klo 18 Mitä on hengellinen väkivalta? Mistä tuki uskonnon varjolla haavoitetuille? Kokemuksia Jyväskylän vertaistukiryhmistä – Ulla Palola, seurakuntapastori, Jyväskylä – Tuomas Palola,…

Lue lisää

Julkaistu

Oletko osallistunut UUT:n vertaistoimintaan vuonna 2023? Vastaa kyselyyn – voit voittaa lahjakortin!

UUT tarvitsee apuasi! Osallistu UUT:n vertaistukitoiminnan arvioimiseen vastaamalla vuosittaiseen kyselyymme. Pääset vastaamaan kyselyyn tästä. Arvomme vastanneiden kesken neljä 20 euron lahjakorttia Suomalaiseen kirjakauppaan kiitokseksi osallistumisesta. Palaute on meille tärkeää monesta syystä: se auttaa kehittämään toimintaa aiempaa paremmaksi, ennaltaehkäisee ongelmia ja lisäksi rahoittajamme STEA haluaa tietää, millaisia tuloksia toiminnallamme on. Pyydämme vastauksia 14.1.2023 mennessä. Voit vastata kyselyyn riippumatta siitä, kuinka monta kertaa olet osallistunut UUT:n toimintaan. Kiitos osallistumisestasi!

Lue lisää

Julkaistu

Kutsu jäsenille Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n historian ensimmäiseen syyskokoukseen

Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n historian ensimmäinen syyskokous pidetään etäyhteyksillä 11.11.2023 klo 13. Yhdistyksen kokouksessa maaliskuussa 2023 UUT:n sääntöjä muutettiin siten, että meillä on nykyään kevät- ja syyskokous. Näin asialista pysyy kohtuullisen pituisena ja asiat saadaan käsiteltyä oikeaan aikaan vuodesta.  UUT:n uudet säännöt löytyvät UUT:n nettisivuilta: https://www.uskontojenuhrientuki.fi/yhdistys/vuosikertomukset-toiminnan-arvioinnit-toimintasuunnitelmat/ Pyydämme syyskokoukseen osallistuvia ilmoittautumaan 7.11.2023 mennessä osoitteeseen: tiedotus@uut.fi. Lähetämme ilmoittautuneille kokouslinkin ja kokouksen materiaalit. Uusissa säännöissä ei ole mainintaa valtakirjalla kokoukseen osallistumisesta, joten kokoukseen voi osallistua vain olemalla läsnä henkilökohtaisesti.  Kokoukseen pääsee liittymään kello 12.45 alkaen. Tule hyvissä ajoin linjoille. UUT:lla on varsinaisia ja kannatusjäseniä. Kannatusjäsenellä ei ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksessa. Ilmoittautumisen yhteydessä…

Lue lisää

Julkaistu

Uskonnonvapaus hengellisissä yhteisöissä -webinaari 9.11.2023 klo 13-15

Tervetuloa Uskonnonvapaus hengellisissä yhteisöissä -webinaariin! Ajankohta: torstaina 9.11.2023 klo 13-15. Suomalainen uskonnonvapauslaki täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Toteutuuko uskonnonvapaus tällä hetkellä myös uskonnollisten yhteisöjen sisällä? Miltä osin toteutuu ja miltä osin ei? Mitä olisi tehtävissä, ja mitä eri uskonyhteisöt ovat jo tehneet asiaan eteen? Muun muassa näistä teemoista webinaarissa keskustellaan. Ohjelma Webinaarin juontaa Vastuuviikon koordinaattori Sarah Tiainen (Suomen Ekumeeninen Neuvosto). 13:00 Avaus, videotervehdys, pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken (Suomen Ekumeeninen Neuvosto) 13:05 Rajoittamaton uskonnonvapaus? Yksilön ja yhteisön risteävät näkemykset vapauksista uskonnollisissa yhteisöissä, professori Aini Linjakumpu (Lapin yliopisto) 13.35 Hengellisen väkivallan torjuminen kirkon sisältä katsottuna, pastori, toiminnanjohtaja Esko Matikainen (Suomen Helluntaikirkko) 14:05 Tauko…

Lue lisää

Julkaistu

“Uudet juuret” – vertaistukiryhmä uskonyhteisöistä irtautuneille (etänä)

UUT:n “Uudet juuret” -vertaistukiryhmä on tarkoitettu kaikille uskonnollisesta/hengellisestä yhteisöstä irtautuneille aikuisille, sukupuolesta, uskontotaustasta ja nykyisestä vakaumuksesta riippumatta. Ei ole väliä, oletko irtautunut yhteisöstä vasta äskettäin vai jo useita vuosia sitten. Pääasia on, että uskot hyötyväsi vertaisten tuesta tilanteessasi. Ryhmän kielenä on suomi. Ryhmä järjestetään kokonaan etänä Google Meet -alustalla. Ohjaajina toimii kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaistukijaa. Ryhmä on osallistujille maksuton. Jokaisella tapaamiskerralla keskitytään erikseen sovittuun teemaan. Teemat päätetään yhdessä osallistujien kanssa ensimmäisellä ryhmäkerralla. HUOM. ryhmä ei ole terapiaryhmä eikä korvaa terapiaa. Ryhmä ei ole tarkoitettu akuutissa kriisissä oleville. Oman voinnin tulee olla sellainen, että kykenee käsittelemään asioita yhdessä muiden kanssa ja…

Lue lisää

Julkaistu

UUT:n jäsen tai jäsenyydestä kiinnostunut – tervetuloa Tampereelle tapaamaan yhdistyksen väkeä museovierailun ja lounaan merkeissä!

Järjestämme yhdistyksemme jäsenille ja jäsenyydestä kiinnostuneille vapaamuotoisen tapahtuman Tampereella lauantaina 30.9.2023 klo 12 alkaen. Ohjelmassa on opastettu kierros Lenin-museossa, minkä jälkeen lounastamme yhdessä läheisessä ravintolassa. Tampereen Työväentalossa sijaitseva Lenin-museo esittelee Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa 1900-luvun alusta Neuvostoliiton hajoamiseen ja Putinin Venäjään saakka. Uudessa näyttelyosuudessa taustoitetaan myös Ukrainan sotaa ja kerrotaan Venäjän autoritaarisesta kehityksestä ja Suomen idänsuhteiden jäätymisestä. Tervetuloa oppimaan lisää kanssamme! UUT maksaa museo-osuuden, mutta muuten päivän ohjelma on omakustanteinen (lounas ja matkat). Lounaan jälkeen halukkaat voivat vielä jatkaa yhdessäoloa esimerkiksi saunomisen merkeissä. Lähistöllä on muun muassa Saunaravintola Kuuma. Pääset ilmoittautumaan tapahtumaan tämän linkin kautta. Kannattaa toimia nopeasti, sillä…

Lue lisää

Julkaistu

Sateenkaari-ihmisten eheyttäminen hengellisissä yhteisöissä – yhteenvetoa viimeaikaisesta uutisoinnista

Sateenkaari-ihmisten hengellisissä yhteisöissä kokemasta eheyttämisestä on kirjoitettu kesän aikana runsaasti mediassa. Moni eheyttämistä henkilökohtaisesti kokenut on jakanut tarinansa julkisesti. Myös Uskontojen uhrien tukea on haastateltu aiheesta. Lopussa linkkejä joihinkin aihetta koskeviin juttuihin. Hieman yhteenvetoa eheyttämisestä käydystä keskustelusta: Eheyttäminen on henkistä ja hengellistä väkivaltaa ja voi aiheuttaa kärsimystä ja vakavia mielenterveyden ongelmia, kuten itsetuhoisuutta. Eheyttämistä tapahtuu Suomessa edelleen, myös sote-alan ammattilaisten toimesta. Eheyttämistä esiintyy monenlaisissa yhteisöissä, myös evankelis-luterilaisen kirkon sisällä. Eheyttäminen on paljon laajempi ilmiö kuin pelkät ”eheytysleirit”, vaikka niitäkin vielä järjestetään. Eheytystä voi tapahtua myös esim. sielunhoitotapaamisissa, hengellisissä tilaisuuksissa, psykoterapiassa tai lähisuhteissa. Eheyttämisyritykset voivat ilmetä myös hienovaraisemmin, esim. ammattilaisen tekemänä…

Lue lisää

Julkaistu

UUT:n vertaistukitoiminnan syyskausi on käynnistynyt!

    UUT:n vertaistukitoiminnan syyskausi on käynnistynyt. Tuttuun tapaan järjestämme vertaistukiryhmiä sekä kasvokkain eri paikkakunnilla että etänä. Vertaistukipuhelimemme päivystää kolmesti viikossa, minkä lisäksi vertaistukea on saatavilla myös yksityisissä Fb-ryhmissämme. Uutena tukimuotona alamme tänä syksynä tarjota Tukinetin virtuaalialustalla toimivia kahdenkeskisiä tukisuhteita hengellistä väkivaltaa kokeneille. Tiedotamme pian lisää, joten pysy kuulolla, jos tukisuhteet kiinnostavat sinua! Etäryhmät Etäryhmien aikataulut löydät täältä. Etäryhmämme järjestetään Google Meet -videopuhelualustalla. Osallistumislinkit ryhmiin saat pyytämällä sähköpostitse tiedotus[at]uut.fi (kerrothan samalla hieman itsestäsi) tai UUT:n ylläpitämistä Facebook-ryhmistä, jos olet niiden jäsen. Lähiryhmät Löydät kasvokkain kokoontuvien vertaistukiryhmiemme paikkakunnat ja aikataulut täältä. Vertaistukitapaamisiin on vapaa pääsy. Ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ellei…

Lue lisää

Julkaistu

Uskonnonvapaus hengellisissä yhteisöissä -webinaari 9.11.2023

  Save the date! Uskontojen uhrien tuki UUT ry ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto järjestävät webinaarin uskonnonvapauden toteutumisesta hengellisissä yhteisöissä to 9.11.2023 klo 13-15. Suomalainen uskonnonvapauslaki täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Toteutuuko uskonnonvapaus tällä hetkellä myös uskonnollisten yhteisöjen sisällä? Miltä osin toteutuu ja miltä osin ei? Mitä olisi tehtävissä, ja mitä eri uskonyhteisöt ovat jo tehneet asiaan eteen? Muun muassa näitä teemoja webinaarissa tullaan pohtimaan. Ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen avautuu alkusyksystä. Seuraa tiedotustamme!

Lue lisää

Julkaistu

UUT mukana Helsinki Pride -viikolla!

Pride-viikko järjestetään 26.6.–2.7.2023 teemalla ”Riemu ja kapina”. UUT on tänäkin vuonna Helsinki Priden yhteisökumppani. Vertaistukitapaaminen hengellistä väkivaltaa kokeneille sateenkaari-ihmisille ke 28.6. klo 18-20 UUT järjestää osana Pride-viikon ohjelmaa vertaistukitapaamisen hengellistä väkivaltaa kokeneille sateenkaari-ihmisille. Tapaaminen pidetään keskiviikkona 28.6. klo 18-20 UUT:n toimitiloissa Kalliossa, osoitteessa Suonionkatu 2. Vertaistukitapaaminen on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat keskustella kokemuksistaan jonkin uskonnollisen tai muun tiiviin yhteisön vaikutuspiirissä. Ryhmässä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia, ja kukin voi kertoa kokemuksistaan juuri sen verran kuin haluaa. Ryhmää ohjaa kaksi UUT:n vapaaehtoista vertaisohjaajaa. Esteettömyys: kulku tiloihin tapahtuu hissillä (hissin oviaukon leveys 85cm). Vertaistukihuoneen oviaukon leveys on 79cm. Tiloista löytyy unisex-vessat ja esteetön…

Lue lisää

Julkaistu

Timanttipolku

KUVAT: Eero Astala ja Kai Vainiomäki Perhetaustani ei ole erityisen uskonnollinen, mitä nyt äidin kautta jonkin verran on tullut vaikutteita steinerilaisuudesta ja kun olimme siskojeni kanssa pieniä lausuimme iltarukouksen ennen nukkumaanmenoa. Erosin kirkosta rippikoulun jälkeen 15-vuotiaana, kristinusko ei siinä vaiheessa vain puhutellut minua ollenkaan. Päälle parikymppisenä koin Balilla, Indonesiassa lomaillessani luonnon avustamana tavanomaisesta poikkeavia kokemuksia, jonka jälkeen henkisyys alkoi kiinnostaa minua toden teolla. Kuulin meditaation olevan hyvä keino henkisellä polulla. Saavuin erääseen Tiibetin buddhalaiseen meditaatiokeskukseen nimeltä Timanttipolku, joka herätti mielenkiintoni. Kummastelin hieman siihen kuuluvaa eksoottisuutta, mutta en antanut sen vaikuttaa minuun poistyöntävästi, olin kuitenkin avoin erilaisille ajatuksille. Ryhmä toi mukanaan…

Lue lisää

Julkaistu

Tervetuloa UUT-piknikille Helsingin Tokoinrantaan!

  Tervetuloa UUT: järjestämälle piknikille Helsingin Tokoinrantaan ti 27.6. klo 18 alkaen! Piknik on suunnattu kaikille UUT:n vertaistukitoiminnan piirissä oleville, vertaistoimintaan osallistumisesta kiinnostuneille ja UUT:n vapaaehtoisille. Tarkoituksena on viettää mukavaa aikaa yhdessä ja nauttia kesästä. Tämä on hyvä tilaisuus tulla tutustumaan matalalla kynnyksellä UUT:n toimintaan ja siihen osallistuviin ihmisiin. UUT tarjoaa piknikeväät. Mukaan kannattaa ottaa oma viltti ja juotavaa. Otamme mukaan UUT-kyltin, jotta meidät on helpompi löytää. Voit myös soittaa koordinaattorille, jos sinulla on haasteita löytää meitä: 040 514 55 51 Piknikin jälkeen halukkaat voivat jatkaa iltaa yhdessä esim. jossain alueen lukuisista ravintoloista. Tapahtumalla on säävaraus. Tiedotamme mahdollisista muutoksista tällä…

Lue lisää

Julkaistu

Tukea hengellisestä väkivallasta toipumiseen Mielenterveystalosta

TEKSTI: Noora Mattila KUVA: Kai Vainiomäki Mielenterveystalo.fi on HUS:in ylläpitämä verkkopalvelu, joka tarjoaa mielenterveyteen liittyvää tietoa. Mielenterveystalosta löytyy omahoito-ohjelmia erilaisiin oireisiin, elämäntilanteisiin ja hyvinvointiin. Loppuvuodesta 2023 Mielenterveystalosta löytyy myös UUT:n tuottama Tukea hengellisestä väkivallasta toipumiseen- omahoito-ohjelma. Omahoito-ohjelma tarjoaa kattavasti asiantuntijatietoa hengellisestä väkivallasta ilmiönä. Tietoa tarvitaan toipumisen tueksi, koska hengellisestä ja muustakin väkivallasta toipumista edesauttaa se, että väkivallan uhri voi tunnistaa ja nimetä kokemuksensa väkivallaksi. Asiantuntijatiedon lisäksi omahoito-ohjelma sisältää harjoituksia, joiden avulla omia uskonyhteisöön liittyviä kokemuksia voi käsitellä. Tehtäviä voi tehdä itsenäisesti omaan tahtiin tai esimerkiksi terapeutilta tai psykologilta saatavan hoidon ohessa. Omahoito-ohjelma sisältää myös vertaistukea tarjoavia videoita, joissa eri uskonyhteisöissä hengellistä…

Lue lisää

Julkaistu

Kaipaatko luottamuksellista keskustelutukea seksuaalisuuden teemoihin liittyen? Pyydä tukisuhdetta!

  HUOM. UUSIA TUKISUHTEITA EI TOISTAISEKSI PYSTYTÄ ALOITTAMAAN PALVELUN RUUUHKAUTUMISEN TAKIA. Monissa hengellisissä yhteisöissä seksuaalisuuteen liittyy paljon stigmaa ja yksilöiden elämää rajoittavia normeja. Tällaisessa yhteisössä eläneellä saattaa olla korostunut tarve käsitellä turvallisesti seksuaalisuuteen liittyviä teemoja ja tunteita sekä rakentaa uudenlaista suhdetta omaan seksuaalisuuteensa. Seksuaalineuvonnan tukisuhteessa saat luottamuksellista ja maksutonta keskustelutukea jonkin seksuaalisuuteen liittyvän kysymyksen, ongelman tai aihepiirin käsittelyyn. Tukisuhde toteutetaan Tukinetissä kahdenkeskisenä viestittelynä. Palvelun käyttö vaatii anonyymin rekisteröitymisen. Tukisuhde voi olla muutaman kuukauden mittainen tai lyhyempi, riippuen tuen tarpeestasi. Vaihtoehtoisesti voit kysyä kertaluonteisesti neuvoa johonkin sinua askarruttavaan kysymykseen. Tukihenkilönä toimii UUT:lle harjoitteluaan suorittava seksuaalineuvojaopiskelija Sini. Esimerkkejä aiheista, joita tukisuhteessa voidaan…

Lue lisää

Julkaistu

”Eheytyshoidot” ovat hengellistä väkivaltaa, jota yhteiskunnan ei tule sallia

Eheytyshoidoilla ja -terapioilla viitataan uskomushoitoihin, joilla pyritään, usein uskonnollisista syistä, muuttamaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva ihminen cissukupuoliseksi heteroksi. Nykytietämyksen valossa seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti eivät ole ”hoidolla” muokattavissa. Sen sijaan tutkimustieto osoittaa, että eheytyshoidoille altistuminen on mielenterveydelle haitallista ja voi jättää pitkäkestoiset arvet. Eheytystä esiintyy Suomessa edelleen. Painostus ja/tai sisäistetty paine oman seksuaalisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen esiintyy yleisenä teemana myös UUT:n sateenkaarevassa vertaistoiminnassa ja yhdistyksen saamissa yhteydenotoissa. Joskus kuulee kysyttävän, mitä väärää eheytyshoitojen tarjoamisessa on, jos ihminen itse haluaa muuttua. Vasta-argumenttina voi kysyä, kuinka vapaavalintaista eheytyshoitoihin hakeutuminen todella on, jos yhteisö ympärillä on opettanut ajattelemaan, että on perustavanlaatuisesti viallinen, ellei…

Lue lisää

Julkaistu

Koulutusta irtautuneiden auttamiseksi tarvitaan – väitöskirja uskonyhteisöstä irtautuneen hyvästä hoidosta

TEKSTI Thorleif Johansson KUVA Michaela Fagerudd Irtautuminen uskonnollisesta ryhmästä voi johtaa merkittäviin muutoksiin ja haasteisiin henkilön elämässä. Se voi aiheuttaa sellaista henkistä kärsimystä, jota ulkopuolisen on ehkä vaikea ymmärtää. Näin erityisesti silloin, jos eronnut on kuulunut uskonnolliseen yhteisöön koko ikänsä. Uskonnollisesta yhteisöstä irtautuneen henkilön kohtaaminen vaatii terveydenhuollon henkilökunnalta syvää ymmärrystä. Niinpä tarvitaankin lisää tietoa ja tietoisuutta, ja siksi terveydenhuollon henkilöstön ja terapeuttien koulutusta on lisättävä, jotta hoitoa voidaan parantaa. Nämä asiat ilmenivät Maria Björkmarkin Åbo Akademin Vaasan hoitotieteen yksikössä (Enheten för vårdvetenskap vid Åbo Akademi i Vasa) maaliskuun 2023 alussa julkaistussa väitöskirjassa ”From Broken to Whole Human Being. Suffering, Health…

Lue lisää

Julkaistu

UUT on mukana Maailma kylässä -festivaaleilla!

UUT ry on mukana Maailma kylässä -festivaaleilla Helsingin Suvilahdessa tulevana viikonloppuna 27.-28.5.2023. Tervetuloa juttelemaan vapaaehtoistemme ja työntekijöidemme kanssa, tutustumaan toimintaamme ja nappaamaan Muutos-lehtemme luettavaksi. Löydät meidät Mahdollisuuksien torilta Kattilahallista paikalta M610. Esittelypisteemme on auki koko festivaalien ajan, la klo 11-21 ja su klo 11-19. Maailma kylässä on kaikille avoin ja maksuton kulttuuritapahtuma. Luvassa on mielenkiintoisia puheenvuoroja ja keskusteluita, konsertteja, 200 näytteilleasettajaa, lukuisia ruokakojuja ympäri maailmaa sekä monenlaista muuta toimintaa koko perheelle. Tämän vuoden teemana on muutosvoima. Lisätietoja: https://www.maailmakylassa.fi

Lue lisää

Julkaistu

Usko ja meditoi omalla tavallasi

TEKSTI: Karla Löfgren KUVA: Kai Vainiomäki Diakonia-ammattikorkeakoulua käydessäni kuulin uskontoteologiasta. Se on teologian huonosti tunnettu osa-alue, joka käsittelee muiden uskontojen olemassaoloa. Merkitsevätkö ne haastetta tai jopa vaaraa omalle uskolle, vai miten niihin tulisi suhtautua? Ihmettelen aina, miksi eri uskontojen Jumalaan uskovat ihmiset kokevat toisensa kilpailijoina, sen sijaan, että näkisivät toisensa yhtä hengellisinä. Itse olen uskontojen ulkopuolella vain siksi, että hyväksyn ne kaikki! Uskontopluralismia käsittelevä opinnäytetyöni sai Diakissa huonoimman mahdollisen arvosanan, vaikka se ilmestyi myöhemmin kirjana Usko, toivo, rakkaus, meditaatio, jatko-osanaan Meditaatioraamattu. Muiden uskontojen olemassaoloon ei kiinnitetty diakoniksi opiskelevien ryhmässä eikä opetusohjelmassa huomiota, vaikka kohtasimme harjoitteluissamme paljon maahanmuuttajia. Globaalissa maailmassa, kansainvälistyvässä…

Lue lisää

Julkaistu

Vierailu kaninkolossa

TEKSTI: Erno Vanhala KUVA: Kai Vainiomäki Miltä sinusta tuntuisi, jos kadulla törmäisit sivistyneen näköiseen herrasmieheen, joka kysyisi kohteliaasti, miltä sinusta nykymaailman meno tuntuu? Hänellä olisi tarjota sinulle vastauksia kysymyksiisi, jos sinulla vain olisi hetki aikaa kuunnella. Kyseessä voisi olla perinteisen uskonnon – kuten mormonismin, helluntailaisuuden tai Jehovan todistajuuden – kaupusteluyritys, mutta se voisi olla myös ensikosketuksesi salaliittoteorioiden maailmaan. Salaliittoteoriat ovat monella tavalla hyvin samanlaisia kuin uskonnot. Ihmisillä on jotain mystistä tietoa, jota kaikilla ei ole (vertaa Raamatun oppi). On tahoja, jotka jakavat tätä tietoa muille ihmisille ”hyvää hyvyyttään” (vertaa saarnaaja). Ja sitten on joukko ihmisiä, jotka haluavat lisää ymmärrystä tästä…

Lue lisää