Mitä voit tehdä, jos joku läheisesi – ystävä, työtoveri, oma lapsi tai muu sukulainen – yllättäen hylkää entiset elämäntapansa ja ryhtyy elämään jonkin uskonyhteisön tiukkojen sääntöjen mukaan? Kysymykseen ei ole patenttivastausta, sillä jokainen tapaus on ainutlaatuinen. Alla on kuitenkin joitakin neuvoja, joista voi olla apua. Englantilainen uskontososiologi Eileen Barker esittelee kirjassaan New Religious Movements näkökohtia, joita peilaamalla läheisellesi voi olla apua.

1. Yhteydenpito

Neuvo voi tuntua mahdottomalta noudattaa, jos yhteisö pyrkii tekemään kaikkensa pitääkseen jäsenensä loitolla ulkomaailman vaikutteista. Saatat kuitenkin olla läheisesi ainoa yhteys ulkomaailmaan, ja voit olla tärkeä muistutus siitä, millaisia ihmiset yhteisön ulkopuolella todella ovat. Vaikka läheisesi ei vastaisikaan yhteydenottoihin, hän voi kokea niiden ansiosta, että hänestä välitetään.

2. Kuunteleminen

Tärkeintä ja varmasti myös vaikeinta on olla valmis kuuntelemaan, mitä yhteisöön liittynyt haluaa sanoa. Sinullakin on oikeus mielipiteisiisi, mutta on hyvä olla valmis esittämään myös perusteluja ajatuksillesi. Ole suora, mutta vältä halveksivaa, painostavaa tai hysteeristä asennetta.

3. Tiedon hankkiminen

Jos haluat auttaa läheistäsi, yritä saada selville kaksi asiaa: mitkä asiat uskonyhteisössä vetävät häntä puoleensa ja onko olemassa jokin ratkaisematon ongelma, jota hän haluaa paeta. Hanki mahdollisimman paljon asiallista tietoa. Yksi keino on lukea yhteisön omaa kirjallisuutta, joista voit oppia ymmärtämään sanastoa ja opillisia seikkoja.

Suomessa Kirkon tutkimuskeskus (www.evl.fi) kerää tietoja uususkonnoista, ja esimerkiksi Kirkon kasvatusasiainkeskuksen uskontokasvatussihteeriltä voi kysyä tarvittaessa neuvoa puhelimitse (09-1802348). Keskustelu jonkin yhteisön entisen jäsenen kanssa on luultavasti paras tapa saada tietoa jäsenten arkipäiväisestä elämässä liikkeessä. Löydät apua myös UUT:lta!

4. Tilanteen arvioiminen

Tiedot, jotka onnistut hankkimaan  yhteisöstä ja yhteisöön liittyneestä läheisestäsi antavat paremmat eväät:

a) esittää vaihtoehtoja yhteisön tarjoamille myönteisille asioille,
b) huomata, että yhteisöön liittyneellä voi olla jokin ongelma ja hän voi olla avun tarpeessa,
c) hyväksyä, että uskonyhteisöön liittyminen on läheisesi oma päätös. Niin kauan kuin hän ei loukkaa toiminnallaan toisten oikeuksia, hänellä on oikeus elää elämäänsä valitsemallaan tavalla.

5. Huomion kiinnittäminen raha-asioihin

On olemassa yhteisöjä, jotka uskonnollisuudestaan huolimatta tuntuvat olevan ennen kaikkea kiinnostuneita pyörittämään liiketoimintaa. Osallistujat saattavat sijoittaa huomattavia summia mm. kursseihin, seminaareihin tai opintomatkoihin. Tarkkaile läheisesi rahankäyttöä, lainan ottoa, toisten lainojen takaamista, testamenttien laatimista tai holtitonta rahankäyttöä yhteisön hyväksi.

Katso lisää aiheesta UUT:n YouTube-kanavalla:
https://youtu.be/NpioL4O-KZ8