Mitä voit tehdä, jos joku läheisesi – ystävä, työtoveri, oma lapsi tai muu sukulainen – yllättäen hylkää entiset elämäntapansa ja ryhtyy elämään jonkin uskonyhteisön tiukkojen sääntöjen mukaan? Kysymykseen ei ole patenttivastausta, sillä jokainen tapaus on ainutlaatuinen. Alla on kuitenkin joitakin neuvoja, joista voi olla apua.

Englantilainen uskontososiologi Eileen Barker esittelee kirjassaan New Religious Movements näkökohtia, joita peilaamalla läheisellesi voi olla apua.

1. Pidä yhteyttä

Neuvo voi tuntua mahdottomalta noudattaa tilanteissa, jos yhteisö pyrkii tekemään kaikkensa pitääkseen jäsenensä loitolla ulkomaailman vaikutteista. Yhteydenpito on tärkeää siitäkin syystä, että juuri sinä saatat olla läheisesi ainoa yhteys ulkomaailmaan. Hän voi tarvita muistutusta siitä, millaisia ihmiset todella ovat yhteisön ulkopuolella. Vaikka kirjeisiin tai sähköpostiviesteihin ei tulisi vastausta, puhelimeen ei vastattaisi eikä vierailijoita päästettäisi yhteisön tiloihin, yrityksistä ei pitäisi luopua. Läheisesi voi silti lukea kirjeet ja tuntea, että hänestä välitetään, vaikkei hän juuri sillä hetkellä haluaisikaan vastata.

2. Kuuntele

Tärkeintä ja varmasti myös vaikeinta on olla valmis kuuntelemaan, mitä yhteisöön liittynyt haluaa sanoa. Sinullakin on oikeus mielipiteisiisi, mutta oltava valmis perustelemaan ne vakuuttavasti. Ole suora ja kerro omat mielipiteesi asiasta, mutta vältä halveksivaa, painostavaa tai hysteeristä asennetta. Läheisesi todennäköisesti muistaa mielipiteesi, jos olet onnistunut tiedon avulla perustelemaan ne vakuuttavasti.

3. Tiedon hankkiminen läheisestäsi ja liikkeestä

Jos haluat auttaa läheistäsi, yritä saada selville kaksi asiaa: mitkä asiat uskonyhteisössä vetävät häntä puoleensa ja onko olemassa jokin ratkaisematon ongelma, jota hän haluaa paeta.

Hanki mahdollisimman paljon asiallista tietoa. Tiedon hankkimisessa on varauduttava näkemään vaivaa. Yksi keino on lukea yhteisön omaa kirjallisuutta, joista voit oppia sanastoa ja opillisia seikkoja. Jos saat käsiisi kirjan, jota yhteisön jäsenet myös itse opiskelevat, voi rivien välistä voi lukea yhtä ja toista jäseniin kohdistuvista odotuksista.

Suomessa Kirkon tutkimuskeskus (www.evl.fi) kerää tietoja uususkonnoista ja esimerkiksi Kirkon kasvatusasiainkeskuksesta (puh. 09-1802348) voi kysyä neuvoa uskontokasvatussihteeriltä. Keskustelu jonkin yhteisön entisen jäsenen kanssa on luultavasti paras tapa saada tietoa jäsenten arkipäiväisestä elämässä liikkeessä. Löydät apua UUT:lta!

4. Tilanteen arvioiminen

Tiedot, jotka onnistut hankkimaan  yhteisöstä ja yhteisöön liittyneestä läheisestäsi antavat paremmat eväät:

a) esittää vaihtoehtoja yhteisön tarjoamille myönteisille asioille

b) huomata, että yhteisöön liittyneellä voi olla jokin ongelma ja hän voi olla avun tarpeessa

c) hyväksyä, että uskonyhteisöön liittyminen on läheisesi oma päätös. Niin kauan kuin hän ei loukkaa toiminnallaan toisten oikeuksia, hänellä on oikeus elää elämäänsä valitsemallaan tavalla.

5. Raha-asiat

On olemassa yhteisöjä, jotka uskonnollisuudestaan huolimatta tuntuvat olevan ennen kaikkea kiinnostuneita pyörittämään liiketoimintaa. Osallistujat saattavat sijoittaa huomattavia summia mm. kursseihin, seminaareihin tai opintomatkoihin. Tarkkaile läheisesi rahankäyttöä, lainan ottoa, toisten lainojen takaamista, testamenttien laatimista tai holtitonta rahankäyttöä yhteisön hyväksi.