Vihapuhe hengellisen väkivallan muotona

Yksi hengellisen väkivallan ilmenemismuoto on vihapuhe. Vihapuhetta kohtaavat erityisesti hengellisistä taustoista tulevat sateenkaari-ihmiset. Ani Iivanainen kirjoitti aiheesta vastikään Instagram-tilillään. Kuten Iivanainen mainitsi, osa sateenkaari-ihmisistä kohtaa vihapuhetta sekä uskonnollisen että sateenkaarevan identiteettinsä perusteella. Syrjintä voi siis olla moninkertaista.

Helsingin Sanomat uutisoi 10.4.2024 jälleen yhdestä sateenkaari-ihmisiin kohdistuvasta vihateosta, kun UUT:n vapaaehtoisenakin toimivaa Penttiä ja hänen kumppaniaan Jyriä esittävä kuva töhrittiin Sanomatalon valokuvanäyttelyssä. Kuvan viereen oli kirjoitettu uhkauksia, joissa vaadittiin kuolemaa homoseksuaaleille ja viitattiin Raamattuun.

UUT:n vapaaehtoisenakin toimiva Pentti on esiintynyt rohkeasti mediassa kertoen elämästään uskovana homomiehenä sekä kokemastaan eheytyksestä ja muusta hengellisestä väkivallasta. Hän on auttanut vuosien varrella lukuisia sateenkaari-ihmisiä UUT:n vertaistukiryhmien ohjaajana. Täältä voit lukea Pentin elämästä kertova juttu, jossa töhritty valokuva alun perin esiintyi.

Tällainen vihapuhe ei valitettavasti ole poikkeuksellista. Monet omilla kasvoillaan esiintyvät sateenkaarioikeuksia puolustavat ihmiset kohtaavat arjessaan jatkuvaa väkivallan uhkaa. Vihapuhe on tuttua myös ihmisoikeuksien ja vähemmistöryhmien parissa työskenteleville järjestöille ja niiden edustajille. Moni on kohdannut häirintää, väkivallalla uhkaamista, jopa tappouhkauksia.

Aina väkivalta ei jää sanojen tasolle. Tästä on esimerkkinä viime kesän järkyttävä tapaus, kun Patrick Tiainen pahoinpideltiin vakavasti Baltic Pride -tapahtumassa Tallinnassa. Hyökkääjä huusi Jumalan kostoa homoseksuaaleille. Tiainen kirjoittaa kokemuksistaan Instagram-tilillään. Hän on julkaissut myös hengellisistä taustoista tulevien sateenkaari-ihmisten kokemuksista kirjan Taivaan ja helvetin väliltä.

Vihapuhetta ei voi kuitata vain yksittäisten ihmisten huuteluna, vaan taustalla on laaja ja vakava ilmiö, johon yhteiskunnan ja yhteisöjen tulee puuttua tiukasti. Osa vihaan perustuvista puheista ja teoista on myös rikoksia.

On tärkeää, että erityisesti ne, jotka eivät itse kuulu vähemmistöön pitävät vähemmistöryhmiin kuuluvien puolia. Väkivaltaa vastaan toimimista ei tule jättää väkivaltaa kokeneiden vastuulle.

Jos olet joutunut vihapuheen kohteeksi, älä jää yksin.