UUT oli mukana DocPoint IMPACT -päivässä

Anniina Enbuska
UUT:n viestintäsuunnittelija

Sisältövaroitus: hengellinen väkivalta, seksuaalinen väkivalta, lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

UUT osallistui 30.09.20 Docpoint IMPACT -päivään, jossa nähtiin esittelyjä vaikuttavista ajankohtaisista dokumenttielokuvista. Näiden dokumenttielokuvien joukossa oli myös Katja Niemen Harmageddon olohuoneessa -elokuva, joka lähestyy koskettavalla tavalla kipeitä aiheita. Dokumentissa käsitellään hengellistä ja seksuaalista väkivaltaa, ja sen ytimessä on huoli lasten oikeuksien toteutumisesta suljetuissa uskonyhteisöissä.

Uskontojen uhrien toiminnanjohtaja Joni Valkila ja viestintäsuunnittelija Anniina Enbuska osallistuivat vuoden 2020 DocPoint IMPACT -päivään yhdessä Harmageddon olohuoneessa -elokuvan ohjaajan Katja Niemen kanssa. Tapahtuma esittelee ajankohtaisia dokumenttielokuvia, jotka tähtäävät yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Koronapandemia loi tiettyjä erikoisehtoja tapahtumalle, ja tänä vuonna osallistujien määrä oli pandemian takia rajoitettu.

DocPointin verkkosivuilla kuvataan tapahtuman missiota seuraavasti:
DocPoint IMPACT tapahtumakokonaisuuden tavoitteena on yhteisöjen aktivoiminen, yhteiskunnan kehittäminen ja yksilöiden elämänlaadun parantaminen dokumenttielokuvien innoittamina. Tapahtuma yhdistää poikkeuksellisella tavalla yhdistykset, kansalaisjärjestöt, elokuvantekijät ja muutoksen tekijät yhteiskunnan eri osa-alueilta, mahdollistaen samalla uusia yleisöjä dokumenttielokuvalle.

Päivän aikana esitelty Katja Niemen ohjaama Harmageddon olohuoneessa -elokuva tulee ensi-iltaan vuonna 2021. Elokuva kertoo Josefinasta, joka joutui lapsena seksuaalisen väkivallan uhriksi omassa uskonyhteisössään. Uskontojen uhrit ovat tehneet läheistä yhteistyötä Niemen kanssa, ja esittelyssä kuultiinkin myös Valkilan ja Enbuskan ajatuksia aiheesta.

Sekä Valkila että Enbuska toivat esiin sen, miten vakavia seurauksia uskonyhteisöjen sisällä tapahtuvalla seksuaalisella väkivallalla voi olla, kun asiaa käsitellään uskonyhteisössä suljettujen ovien takana. Seksuaalisen väkivallan uhrit ovat kertoneet, että heitä on painostettu vaikenemaan kokemastaan väkivallasta, ja tällä voi olla kauaskantoisia seurauksia. Valkila nostaa esiin sen, että vaientaminen mahdollistaa teon uusiutumisen. Enbuska jatkaa, että lisäksi vaientamisesta voi seurata, että uhri jää vaille tarvitsemaansa tukea ja kokemusta oikeuden toteutumisesta.

Valkila tuo esiin, että myös pelko sosiaalisesta eristämisestä voi toimia uhria vaientavana tekijänä. Hän mainitsee, että joissakin yhteisöissä on käytössä sosiaalisen eristämisen rangaistusmekanismeja, jotka voivat johtaa siihen, että seksuaalisen väkivallan uhrit vaikenevat entistä tiukemmin kokemastaan. Valkilan mukaan he saattavat pelätä, että puhumisen myötä he joutuvat itse syylliseksi yhteisön järjestämissä tilaisuuksissa, joissa tutkitaan erilaisia syntejä. Enbuska toteaa tämän olevan todella nöyryyttävää uhreille.

Erilaisissa uskonyhteisöissä tapahtunut seksuaalinen väkivalta on ollut useaan otteeseen esillä myös suomalaisessa mediassa. Valkila uskoo, että Suomessa on useita uskonnollisia yhteisöjä, joissa seksuaalista väkivaltaa tapahtuu. Koska ongelma voi pysyä piilossa jopa kymmeniä vuosia, on Valkilan mielestä syytä tehdä jotakin sen eteen, että näitä tapauksia saataisiin päivänvaloon nopeammin. Hän kertoo myös ajatuksiaan siitä, miten tämä voisi käytännössä toteutua. Voit kuulla ja katsoa lisää aiheesta tallenteesta, joka löytyy nyt DocPoint IMPACT -tapahtuman YouTube-kanavalta.

Katso Harmageddon olohuoneessa -elokuvan esittely ja vaikuttava ote elokuvasta:
Harmageddon olohuoneessa -elokuvan esittely

Lähteet:
DocPoint IMPACT -tapahtuman missio