Sateenkaari-ihmisten eheyttäminen hengellisissä yhteisöissä – yhteenvetoa viimeaikaisesta uutisoinnista

Kuvassa lukee "Sateenkaari-ihmisten eheyttäminen on hengellistä väkivaltaa". Taustalla on kaksi toisiaan kädestä pitävää henkilöä, joilla on sateenkaarimaalaukset käsivarsissaan.

Sateenkaari-ihmisten hengellisissä yhteisöissä kokemasta eheyttämisestä on kirjoitettu kesän aikana runsaasti mediassa. Moni eheyttämistä henkilökohtaisesti kokenut on jakanut tarinansa julkisesti. Myös Uskontojen uhrien tukea on haastateltu aiheesta. Lopussa linkkejä joihinkin aihetta koskeviin juttuihin.

Hieman yhteenvetoa eheyttämisestä käydystä keskustelusta:

  • Eheyttäminen on henkistä ja hengellistä väkivaltaa ja voi aiheuttaa kärsimystä ja vakavia mielenterveyden ongelmia, kuten itsetuhoisuutta.
  • Eheyttämistä tapahtuu Suomessa edelleen, myös sote-alan ammattilaisten toimesta.
  • Eheyttämistä esiintyy monenlaisissa yhteisöissä, myös evankelis-luterilaisen kirkon sisällä.
  • Eheyttäminen on paljon laajempi ilmiö kuin pelkät ”eheytysleirit”, vaikka niitäkin vielä järjestetään. Eheytystä voi tapahtua myös esim. sielunhoitotapaamisissa, hengellisissä tilaisuuksissa, psykoterapiassa tai lähisuhteissa.
  • Eheyttämisyritykset voivat ilmetä myös hienovaraisemmin, esim. ammattilaisen tekemänä vihjailuna.
    Usein ihminen pyrkii eheyttämään itse itseään ja tekee tämän salassa, koska kaapista tuleminen ei ole turvallista. Ihminen voi pyrkiä muuttamaan seksuaali- tai sukupuoli-identiteettiään esim. rukoilemalla, rankaisemalla itseään tai seurustelemalla/avioitumalla sellaisen henkilön kanssa, jonka sukupuoli ei vastaa omaa suuntautumista.
  • Usein eheyttämiseen ei siis liity suoranaista pakottamista, mutta sen vapaavalintaisuuden voi silti kyseenalaistaa. Kontrolloivassa yhteisössä varttuva ihminen saattaa oppia, ettei sateenkaari-ihmisenä eläminen yksinkertaisesti ole mahdollista.

Hyviä uutisia aiheeseen liittyen:

  • Eheytyshoitojen kriminalisointia vaativa Rikkomaton-kansalaisaloite keräsi nopeasti tarvittavan määrän allekirjoituksia ja etenee eduskuntaan.
  • Eheyttämistä tai muuta hengellistä väkivaltaa kokeneet sateenkaari-ihmiset voivat saada tukea mm. UUT:lta tai Malkus ry:ltä.

Loppuun vielä muistutus, että sukupuoli- tai seksuaali-identiteetti eivät ole ”hoidoilla” muutettavissa. Sateenkaari-ihmiset eivät tarvitse eheytystä, sillä he ovat jo ehjiä.

Jos olet kokenut itse sateenkaarevana ihmisenä eheyttämistä tai muuta hengellistä väkivaltaa ja taustasi on evankelis-luterilaisessa kirkossa, voit auttaa lisäämään tietoisuutta aiheesta osallistumalla Ani Iivanaisen kyselytutkimukseen.

Kysely on avoinna 30.9.2023 asti. Iivanainen hyödyntää kyselyn tuloksia hengellistä väkivaltaa käsittelevässä oppaassaan, joka julkaistaan vuoden 2024 aikana.

Eheyttäminen mediassa kesällä 2023: