”Matkalla minuksi” – uskonnollisista yhteisöistä irtautuneiden naisten sopeutumisvalmennusviikonloppu

● MITÄ: UUT:n järjestämä sopeutumisvalmennusviikonloppu uskonnollisista yhteisöistä irtautuneille naisille
● MISSÄ: Kylpylähotelli Kunnonpaikassa Siilinjärvellä
● MILLOIN: 6.-8.3.2020

MIKSI VIIKONLOPPU JÄRJESTETÄÄN?
Uskonnollisesta yhteisöstä irtautuminen on usein prosessi, jonka aikana tarvitaan monipuolista tukea. Sopeutumisvalmennuksen tarkoituksena on tukea osallistujien matkaa itseensä, tarjota heille vertaistukea, tietoa ja voimavarakeskeisiä työkaluja sekä rohkaista jatkamaan omaa prosessiaan yhteisöstä irtautumiseen liittyen. Huomioithan, että sopeutumisvalmennusviikonloppu ei ole terapiaa, eikä korvaa sitä. Sopeutumisvalmennusviikonloppu järjestettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2019 ja palaute oli erittäin positiivista:

Avoin ja lämmin ilmapiiri syntyi nopeasti. Vertaistuki oli huikaisevaa! Tämä vei prosessiani ison harppauksen eteenpäin tuoden rohkeutta omiin valintoihini.

Tosi mielenkiintoinen ja rohkeasti suunniteltu, erittäin antoisa vertaistukiviikonloppu!
Vertaansa vailla, näitä lisää! Erittäin tärkeää henkistä kuntoutusta.

KEILLE VIIKONLOPPU ON TARKOITETTU?
Viikonlopun kohderyhmänä ovat mistä vain uskonnollisista yhteisöistä irtautuneet tai irtautumassa olevat kaikenikäiset naiset, jotka kokevat tarvitsevansa sopeutumisvalmennuksen kaltaista tukea tilanteeseensa. Osallistujat voivat olla eri vaiheissa irtautumisprosessiaan. Oman voinnin tulee kuitenkin olla niin hyvä, että kykenee työstämään asioita ryhmässä yhdessä muiden kanssa. Naisten asema uskonnollisissa yhteisöissä on pääosin heikompi kuin miesten, ja moni nainen on kokenut muun muassa omaan kehoonsa ja seksuaalisuuteensa liittyvän itsemääräämisoikeuden uskonnollisessa yhteisössä puutteelliseksi. Naisiin kohdistuu yhteisöissä monenlaisia rajoituksia, jotka voivat aiheuttaa häpeän, ahdistuksen ja pelon tunteita. Yhteisöstä irtautuminen johtaa joillakin myös tärkeiden sosiaalisten siteiden katkeamiseen, ja yhteisönsä jättänyt tai siitä erotettu henkilö saattaa jäädä hyvin yksin.

VIIKONLOPUN OHJELMA
Paikan päälle voi tulla majoittumaan ja päivälliselle joustavasti perjantaina kello 16.30 – 19.30 välillä. Yhteinen ohjelma alkaa klo 19.30. Sopeutumisvalmennus kestää sunnuntaihin klo 14.00 saakka. Viikonloppu koostuu luennoista, voimavarojen lisäämiseen tähtäävistä työmenetelmistä sekä kylpylässä rentoutumisesta ja mahdollisuudesta liikuntaan. Vertaistuella on merkittävä rooli sopeutumisvalmennusviikonlopussa. Lyhyillä luennoilla käsiteltäviä teemoja ovat minuuden rakentaminen, omien voimavarojen lisääminen, mielenterveyden vahvistaminen sekä naiseus ja seksuaalisuus.

TAPAHTUMAPAIKKA JA MAJOITUS
Viikonloppu järjestetään Siilinjärvellä (lähellä Kuopiota) kylpylähotelli Kunnonpaikassa. Osallistujien tulee huolehtia saapumisestaan hotellille omatoimisesti.

HINTA
Osallistujille jää viikonlopusta maksettavaksi 45 euron suuruinen omavastuuhinta + matkakulut. UUT ry maksaa loput kulut, sisältäen majoituksen kahden hengen huoneessa, pääsyn kylpylään sekä 2-4 ateriaa per päivä + kahvit.

HALUATKO MUKAAN?
Sopeutumisvalmennukseen mahtuu mukaan kahdeksan naista. Voit hakea sopeutumisvalmennukseen sunnuntaihin 12.1. mennessä täyttämällä tämän lomakkeen. Hakuajan päätyttyä haastattelemme hakijat puhelimitse. Perustelethan sopeutumisvalmennuksen tarpeesi hakulomakkeella hyvin. Olemme yhteydessä mukaan valittuihin ja varasijoilla oleviin henkilöihin tammikuun loppuun mennessä. Ilmoitamme myös sähköpostitse niille, jotka eivät tällä kertaa mahtuneet mukaan.

TAPAHTUMAN JÄRJESTÄJÄT
Valmennusviikonlopun toteuttaa Uskontojen uhrien tuki UUT ry. Käytännön järjestelyistä ja suunnittelusta vastaa pääosin Helena Vikki joka on mallintanut ja kehittänyt valmennuksen. Helena on koulutukseltaan sosionomi AMK ja hänellä on kokemusta UUT:n vertaistukiryhmien ohjaamisesta. Sopeutumisvalmennusviikonloppu on mallinnettu Savonia-ammattikorkeakoulun sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan opinnäytetyönä. Viikonlopun valmennuksessa on mukana myös kaksi UUT:n vertaisohjaajaa. UUT:n toimiston puolelta tapahtumaa koordinoi vertaistukitoiminnan koordinaattori Johanna Tervo.

LISÄTIETOJA
Mahdollisiin lisäkysymyksiin vastaa UUT ry:n vertaistukitoiminnan koordinaattori: johanna.tervo@uut.fi
040 514 5551
(parhaiten tavoitettavissa arkisin klo 9-17, ei kuitenkaan välillä 21.12.2019 – 6.1.2020).