Vertaistukiviikonloppu uskonnollisista yhteisöistä irtautuneille naisille 18.-20.11.2022

  • MITÄ: UUT:n vertaistukiviikonloppu uskonnollisista yhteisöistä irtautuneille naisille
  • MISSÄ: Kylpylähotelli Peurungassa Laukaassa
  • MILLOIN: pe-su 18.-20.11.2022

MIKSI VIIKONLOPPU JÄRJESTETÄÄN?

Uskonnollisesta yhteisöstä irtautuminen on usein prosessi, jonka aikana tarvitaan monipuolista tukea. Vertaistukiviikonlopun tarkoituksena on tukea osallistujien matkaa itseensä, tarjota heille vertaistukea, tietoa ja voimavarakeskeisiä työkaluja sekä rohkaista jatkamaan omaa prosessiaan yhteisöstä irtautumiseen liittyen. Huomioithan, että vertaistukiviikonloppu ei ole terapiaa, eikä korvaa sitä.

UUT:n vertaistukiviikonloppu järjestettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2019 ja palaute oli erittäin positiivista:

”Avoin ja lämmin ilmapiiri syntyi nopeasti. Vertaistuki oli huikaisevaa! Tämä vei prosessiani ison harppauksen eteenpäin tuoden rohkeutta omiin valintoihini.”

”Tosi mielenkiintoinen ja rohkeasti suunniteltu, erittäin antoisa vertaistukiviikonloppu!
Vertaansa vailla, näitä lisää! Erittäin tärkeää henkistä kuntoutusta.”

KEILLE VIIKONLOPPU ON TARKOITETTU?

Viikonlopun kohderyhmänä ovat mistä vain uskonnollisista yhteisöistä irtautuneet tai irtautumassa olevat kaikenikäiset naiset, jotka kokevat tarvitsevansa vertaistukea tilanteeseensa. Osallistujat voivat olla eri vaiheissa irtautumisprosessiaan. Oman voinnin tulee kuitenkin olla niin hyvä, että kykenee työstämään asioita ryhmässä yhdessä muiden kanssa.

Naisten asema uskonnollisissa yhteisöissä on pääosin heikompi kuin miesten, ja moni nainen on kokenut muun muassa omaan kehoonsa ja seksuaalisuuteensa liittyvän itsemääräämisoikeuden uskonnollisessa yhteisössä puutteelliseksi. Naisiin kohdistuu yhteisöissä monenlaisia rajoituksia, jotka voivat aiheuttaa häpeän, ahdistuksen ja pelon tunteita. Yhteisöstä irtautuminen johtaa joillakin myös tärkeiden sosiaalisten siteiden katkeamiseen, ja yhteisönsä jättänyt tai siitä erotettu henkilö saattaa jäädä hyvin yksin.

VIIKONLOPUN OHJELMA

Paikan päälle voi tulla majoittumaan ja päivälliselle joustavasti perjantaina noin kello 16.30 – 19.30 välillä. Vertaistukiviikonloppu kestää sunnuntaihin klo 14.00 saakka. Ilmoitamme viikonlopun tarkemman aikataulun ja ohjelman kutsukirjeessä osallistujavalintojen tekemisen jälkeen.

Viikonloppu koostuu luennoista, voimavarojen lisäämiseen tähtäävistä työmenetelmistä sekä kylpylässä rentoutumisesta ja mahdollisuudesta liikuntaan. Vertaistuella on merkittävä rooli viikonlopun ohjelmassa. Lyhyillä luennoilla käsiteltäviä teemoja ovat minuuden rakentaminen, omien voimavarojen lisääminen, mielenterveyden vahvistaminen sekä naiseus ja seksuaalisuus.

TAPAHTUMAPAIKKA JA MAJOITUS

Viikonloppu järjestetään Laukaassa Kylpylähotelli Peurungassa. Osallistujien tulee huolehtia saapumisestaan hotellille omatoimisesti.

HINTA

Osallistujille jää viikonlopusta maksettavaksi 50 euron suuruinen omavastuuhinta + matkakulut. UUT ry maksaa loput kulut, sisältäen majoituksen kahden hengen huoneessa, pääsyn kylpylään sekä 2-4 ateriaa per päivä. Jos sinulla on haastava taloudellinen tilanne, keskustele omavastuuosuudesta oman sosiaalityöntekijän tai seurakuntasi diakonin kanssa.

HALUATKO MUKAAN?

Vertaistukiviikonloppuun mahtuu mukaan kahdeksan naista. Hae mukaan täyttämällä tämä lomake. Hakuaika on 5.-18.9.2022.

Hakuajan päätyttyä haastattelemme hakijat videoyhteyksin. Perustelethan vertaistukiviikonloppuun osallistumisen tarpeesi hakulomakkeella hyvin. Olemme yhteydessä mukaan valittuihin ja varasijoilla oleviin viikolla 40. Ilmoitamme myös sähköpostitse niille, jotka eivät tällä kertaa mahtuneet mukaan.

TAPAHTUMAN JÄRJESTÄJÄT

Vertaistukiviikonlopun toteuttaa Uskontojen uhrien tuki UUT ry. Käytännön järjestelyistä ja suunnittelusta vastaa pääosin Helena Huovinen. Helena on koulutukseltaan sosionomi AMK ja hänellä on kokemusta UUT:n vertaistukiryhmien ohjaamisesta. Helena on kehittänyt vertaistukiviikonlopun Savonia-ammattikorkeakoulun sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan opinnäytetyönä, ja sen jälkeen vastannut viikonlopun toteuttamisesta ja jatkokehittämisestä. Helenan lisäksi vertaistukiviikonloppua ohjaamassa ovat UUT:n vertaistukitoiminnan koordinaattori Noora Mattila sekä vertaisohjaajana Sanna Koivisto.

LISÄTIETOJA

Mahdollisiin lisäkysymyksiin vastaa UUT ry:n vertaistukitoiminnan koordinaattori: noora.mattila@uut.fi, 040 514 5551 (parhaiten tavoitettavissa arkisin klo 9-17).