Vapaa-ajattelijain liiton Väinö Voipio -palkinto UUT ry:lle

Kunniakirjan ja lahjakortin UUT:n toiminnanjohtaja Joni Valkilalle luovutti Vapaa-ajattelijain varapuheenjohtaja Antti Värri (kuvassa oik.) UUT:n pikkujoulutilaisuudessa 3.12. Helsingissä baari-kahvila Kvääristössä.

Vapaa-ajattelijain liitto ry on myöntänyt vuoden 2022 Väinö Voipio -palkinnon Uskontojen uhrien tuki UUT ry:lle. Vapaa-ajattelijain liitto ry on puoluepoliittisesti sitoutumaton uskonnottomien etu-, ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestö.

Palkinnon myöntämiseen liittyvissä perusteluissa Vapaa-ajattelijain liitto mainitsee, että UUT on jo yli 30 vuotta tarjonnut vertaistukea uskonyhteisöjen ja uskontokuntien taholta syrjintää ja henkistä väkivaltaa kokeneille, pitänyt uskontojen uhrien asiaa esillä julkisuudessa ja vaikuttanut positiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Perusteluissa todetaan UUT:n toiminnan olevan monipuolista ja laajaa. Vertaistukiryhmien ja -puhelimen lisäksi perusteluissa mainitaan UUT:n verkkosivuille kootut kokemustarinat, tukikirjallisuus ja terapeutit, joilla on kokemusta uskonyhteisöissä ongelmia kohdanneiden auttamisesta, sekä UUT: tiedotustoiminta esimerkiksi eri sosiaalisen median alustoilla. Kolmikymmenvuotisen toimintansa aikana UUT on auttanut ja tukenut tuhansia uskontojen kaltoin kohtelemia ihmisiä.

Vapaa-ajattelijain liiton Väinö Voipio -palkinto on nimetty liiton entisen puheenjohtajan, tuomari ja kirjailija Väinö Voipion mukaan. Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 1993 neurologian professori Jorma Palolle Voipion syntymäpäivänä 12. joulukuuta. Palkinnon tarkoitus on antaa julkista tunnustusta tahoille, jotka ovat myönteisellä tavalla tuoneet esille humanistista elämänasennetta, puolustaneet tieteellistä todellisuuskäsitystä ja edistäneet yhteiskunnan uskontoriippumattomuutta.