Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko on 1800-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa perustettu uskonto. Tuttavallisemmin kirkon jäsenistä puhutaan mormoneina. Nimitys tulee kirkon perustajan Joseph Smithin väitteestä, jonka mukaan hän löysi kotiseudultaan uuden pyhän kirjan, Mormonin kirjan.

Mormonikirkko tunnetaan nuorista lähetyssaarnaajistaan, jotka kulkevat pareittain mustiin pukuihin puettuina nimikylttien kanssa. Kaikille 18-vuotiaille miehille osoitettu kutsu palvella lähetyssaarnaajana onkin kasvattanut kirkon jäsenmäärää etenkin maailman kehittyvissä maissa. Mormonikirkon mukaan heillä on vuoden 2015 alussa maailmanlaajuisesti 15 miljoonaa jäsentä. Suomessa jäseniä on tilastokeskuksen mukaan hieman yli 3 000, joista viikottain kirkossa käyviä lienee noin puolet. Suomessa on 30 mormoniseurakunnan lisäksi yksi temppeli, jossa uskolliset mormonit esimerkiksi menevät naimisiin sekä suorittavat erilaisia toimituksia myös kuolleiden sukulaisten puolesta.

Mormonikirkon opilliset juuret ovat 1800-luvun alun protestanttisessa herätysliikkeessä. Ensimmäisissä temppelimenoissa on myös viittauksia vapaamuurarirituaaleihin. Yhä nykyäänkin temppelissä käyvät jäsenet sitoutuvat olemaan puhumatta kokemuksestaan ulkopuolisille, vaikka symbolisesta verivalasta luovuttiinkin vuonna 1990. Mormonikirkko tunnetaan myös moniavioisuuden harjoittamisesta, josta kuitenkin luovuttiin virallisesti vuonna 1890. Vaikka mormonikirkon historia sekä opit ovatkin värikkäitä, on hyvä huomata että käytännössä kirkkoa ollaan ohjattu jo vuosikymmenet kohti amerikkalaisten uskontojen valtavirtaa. Mormoneiden jokapäiväiseen elämään vaikuttaakin enemmän kielto käyttää alkoholia tai harrastaa esiaviollista seksiä kuin esimerkiksi 1800-luvun profeettojen rasistiset kommentit.

Mormonikirkon jäsenten ongelmat uskonnon kanssa voidaan jakaa kahteen osaan; toisaalta on opillisia ongelmia ja toisaalta on sosiaalisia ongelmia. Opilliset ongelmat liittyvät esimerkiksi moniavioisuuteen, Mormonin kirjan ja arkeologian ristiriitoihin, naispappeuden puuttumiseen, homoseksuaalien torjuvaan suhtautumiseen tai Joseph Smithin kyseenalaiseen henkilöhistoriaan. Sosiaaliset ongelmat etenkin Suomessa liittyvät uskonyhteisön pienuuteen, puolison löytämisen vaikeuteen, yhdenmukaisuuden vaatimukseen, yhteisön kontrolliin tai eristämiseen muusta yhteiskunnasta. Onpa niitäkin jotka eivät haluaisi joka kuukausi maksaa kymmentä prosenttia tuloistaan kirkolle.

UUT:n jäseninä on useita entisiä mormoneita, jotka tuntevat kirkon opilliset ja sosiaaliset ongelmat omakohtaisten kokemusten kautta. Otathan yhteyttä, mikäli tuntuu siltä että mormoniuskonto ahdistaa sinua. Omien epäilysten herääminen ns. yhden totuuden uskonyhteisön sisällä on aina erittäin rankka prosessi, jota sinun ei tarvitse käydä läpi yksin. Voit myös soittaa vertaistukipuhelimeemme tai tulla vertaistukitapaamisiin, mikäli olet tutkimassa mormoniuskoa tai olet ahdistunut tai huolissasi läheisestäsi.

Linkkejä, luettavaa ja tutkittavaa:

Jeremy T. Runnellsin kirjoittama kattava teksti kirkon opillisista ongelmista: ”Kirje kirkon koululaitoksen johtajalle” sekä CES-letter-sivusto englanniksi: http://cesletter.com/

Entisten mormoneiden videohaastatteluja englanniksi: http://www.youtube.com/user/iamanexmormon

Mormonimaailmaa ja ilmiöitä seuraava suomenkielinen blogi: http://exmormoni.blogspot.fi/