Uskonnon aiheuttamat itsemurhat, tieto ja vertaistuki voivat ennaltaehkäistä

Kirjoittanut Aki Härkönen, toiminut UUT:ssa mm. hallituksen puheenjohtajana. Kirjoitettu 19.11.2014.

Kun mainitaan samassa yhteydessä uskonto ja itsemurha, ajatuksiin voi nousta päällimmäisenä islamilaisen uskonsoturin, jihadistin, toisinuskovia vastaan tekemä itsemurhaisku. On helppo ajatella, että päinvastoin kuin Lähi-Idässä, meillä Suomessa asiat on hyvin, eivätkä uskonnot saa kansalaisiamme äärimmäisiin tekoihin, kuten itsemurhiin.

Valitettavasti emme voi olla tämän asian suhteen omahyväisiä. Suomessa tehdään edelleen paljon itsemurhia, vaikkemme enää kuulukaan kansainvälisesti aivan tilastokärkeen. Päivittäin niitä tehdään noin kaksi. Viime sunnuntaina kynttilöitä sytytettiin itsemurhan tehneiden muistolle ja omaisten lohdutukseksi.

Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n piirissä tunnetaan ja tiedetään itsemurhan tehneitä, joilla osasyy heidän mustaan ahdistukseensa, josta he eivät löytäneet poispääsyä, oli heidän uskonnollinen taustansa. Kertomukset ovat yhtä yksilöllisiä kuin ovat itsemurhan tehneetkin, mutta monille itsemurhaan päätyneille uskonto lisäsi taakkaa, ei keventänyt sitä.

Itsemurhaan uskonnon alapainamana päätynyt saattaa olla suljetusta lahkosta eronnut tai erotettu ja siten itsensä jumalan hylkäämäksi kokenut henkilö, joka tunsi itsensä kadotetuksi jouduttuaan eroon ainoasta oikeasta uskosta. Tai hän saattaa olla homoseksuaalisuuden jyrkästi tuomitsevan uskonnollisuuden piirissä varttunut homoseksuaali, joka sukupuolisten tuntemuksiensa vuoksi tunsi tuleensa jumalansa kadotukseen tuomitsemaksi.

Uskontojen uhrien tuki UUT ry auttaa valtakunnallisella vertaistukiryhmätoiminnallaan ja tiedotustoiminnallaan suomalaisia ymmärtämään uskonnollisissa ryhmissä tapahtuvaa tuhoisaa sosiaalista vaikutusta tarjoten siten kanavia jäsentää ahdistavia uskonnollisia kokemuksia. Olemme näin osaltamme tuomassa valoa pimeyteen synkkien ajatusten valtaan joutuneille uskontojen uhreille. Parhaillamme voimme auttaa jotakuta jatkamaan elävien kirjoissa. Kun eri puolilla Suomea tarjotaan vertaistukea uskontojen uhreille, voimme tietopuolisilla alustuksillamme tai tavallisen arkisella omien kokemuksiemme kerronnallamme antaa lähimmäisillemme äärimmäisen arvokasta apua, joka auttaa heitä jaksamaan ylitse mustimman ajan. Yhdenkin elämän säästymisen potentiaali tekee toiminnastamme palkitsevaa.

Linkkejä:

Kynttilätapahtumat 16.11.2014.

Surunauha ry – vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille

Apua.info. Apua nopeasti. Julkiset palvelut.

Wikipedia.org. Luettelo valtioista itsemurhien määrän mukaan.