Mitä voit tehdä, jos läheisestäsi on tullut salaliittoteorioihin uskova?

Teksti: Joni Valkila, UUT:n toiminnanjohtaja

Vaikka et tuntisi salaliittoteorioihin uskovia, saatat pian tuntea. Salaliittoteoriat ovat viime aikoina levinneet nopeasti sosiaalisessa mediassa. Salaliittoteorioihin linkittyy ikäviä ilmiöitä, kuten äärioikeistolaisen propagandan levittäminen ja ihmisten todellisuuskäsitysten muuttuminen siinä määrin, että salaliittoteorioihin uskovan tavallinen kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa vaikeutuu.

Salaliittoja on ollut ja niitä on paljastunut, mutta sana salaliittoteoria on varattu sellaisille väitteille salaliitoista, joille ei ole pitäviä perusteita. Usein niiden tietolähteet ovat kyseenalaisia tai olemattomia. Koska näitä salaliittoja ei voida todistaa, ne ovat uskonasioita. Salaliittoteorioihin liittyy usein väitteet siitä, että valtaapitävillä on hyvin kyseenalaisia motiiveja ihmisten kontrolloimiseksi ja, että eliitti turvautuu mihin tahansa keinoihin tämän kontrollin saavuttamiseksi. Tällaiset väitteet ovat uskottavia joillekin ihmisille, mutta se ei yksistään tee salaliitoista tosiasioita.

Salaliittoteorioiden toisenlaiset todellisuudet kiehtovat ihmismieltä

Salaliittoteorioiden resepti on yksinkertainen: ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita tietämään salaisuuksia. Salaisesta tiedosta osaksi päässyt voidaan helposti rokottaa kritiikkiä vastaan: Salaliittoteorioiden sanoman julistajien mukaan salaliittolaiset eivät halua sinun tietävän tätä. Siksi tätä tietoa kyseenalaistetaan ja sen levittämistä estetään. Salaliittoteorioihin uskova saa tuntea kuuluvansa johonkin merkittävään ryhmään ja saa roolin historiallisesti merkittävissä tapahtumissa vähintään siinä mielessä, että on tiennyt asiasta ennen muita, ja kenties levittänyt sanomaa ensimmäisten joukossa.

Kaikki tämä voidaan saavuttaa lyhyessä ajassa, kun salaliittoteorioista kiinnostunut ”tekee omaa tutkimustaan” eli paneutuu salaliittoteorioiden maailmaan netissä. Tutkiminen ja löytäminen ovat ihmiselle hyvin palkitsevaa niiden monissa muodoissaan, myös silloin kun löydetään roskaa.

Salaliittoteoriat vastaavat ihmisten psykologisiin tarpeisiin osittain samaan tapaan kuin uskonyhteisöt. Meille on tärkeää tuntea varmuutta elämässä ja tuntea kuuluvamme johonkin itseämme suurempaan. Meille on tärkeää saada selityksiä maailman tilanteelle ja sille, miten voimme kontrolloida elämäämme. Ihmisistä tuntuu hyvältä olla parempien ihmisten joukossa. Salaliittoteoriat tarjoavat mahdollisuuden ajatella olevansa ”valaistuneempi” kuin muut ihmiset.

Epävarmoina aikoina salaliittoteorioiden vetovoima kasvaa. Ne tarjoavat turvallisuutta ja yksinkertaisia selityksiä monimutkaisiin ongelmiin. Joillekin ne tarjoavat vastaukset kaikkiin heidän kysymyksiinsä. Salaliittoteoriat vetoavat heikossa asemassa oleviin, koska ne tarjoavat selityksiä sille miksi asiat ovat heidän kannaltaan huonosti.

Salaliittoteoriat leviävät myös uskonnollisten liikkeiden ja muiden yhteisöjen sisällä. Toisiinsa valmiiksi linkittyneet ihmiset voivat levittää sanomaa nopeasti. Salaliittoteorioiden sanoma, jonka mukaan maailmassa on jotain hyvin perustavaa laatua olevaa vikaa, joka pitäisi korjata, sopii hyvin lopun aikojen sanomaa levittävien kristillisten yhteisöjen viestiin. Suomessa esimerkiksi TV7:n ohjelmistossa on nähty tällaista julistusta. Salaliittoteoriat ovat levinneet myös esimerkiksi joogaajien parissa, missä salaliittoteoriat ovat vallanneet valmiiksi olemassa olevan yhteisön.

Salaliittoteorioiden tosiuskovaksi päätyminen

Salaliittoihin uskomisessa on eri tasoja. Ensimmäisellä tasolla henkilö on hieman kiinnostunut aiheesta ja tutustunut teorioihin jonkin verran. Tutkittuaan jotain aihetta, henkilö päätyy epäilemään tieteen ja median esittämää ”virallista totuutta” – tai ainakin jotain yksinkertaistettua versiota siitä.

Löydettyään ”todisteita” virallisen totuuden heikkouksille, henkilö saattaa päätyä epäilemään myös monia muita asioita, joita media ja tiede esittävät. Lopulta henkilö voi päätyä salaliittoteorioiden tosiuskovaksi: vaikka hyviä todisteita salaliittoteorioiden paikkansapitävyydestä ei ole, ja vaikka tiedon lähteet ovat kyseenalaisia, henkilö uskoo niihin vakaasti ja julistaa tietojaan myös muille. Mikä olisi tärkeämpää kuin kertoa muillekin näistä tärkeistä ”löydöistä”, jotka selittävät yhteiskunnan nykytilaa?

Tosiuskoville salaliittoteorioista luopuminen merkitsisi luopumista varmoista selityksistä, identiteetistä, uudesta ystäväpiiristä ja rakkaasta harrastuksesta. Lienee turha sanoa, että tosiuskovat eivät halua luopua näistä. Salaliittoteorioihin sisältyy tieteen ja median näkemysten kyseenalaistaminen, mutta tosiuskovilla ei ole samaa kyseenalaistamisen intoa salaliittojen suhteen: niiden on pakko olla totta, koska tosiuskovilla on niin paljon pelissä salaliitoissa.

Onko jotain tehtävissä, jos läheisestäsi on tullut salaliittojen tosiuskova?

Tilanne on samankaltainen kuin addiktioiden kohdalla silloin kun ihminen ei halua tulla autetuksi. Tällaisessa tapauksessa läheisenä voit pitää yllä yhteyttä, ilmaista huoltasi ja kertoa olevasi valmis keskustelemaan ja olemaan avuksi. Tosiuskovien kohdalla saattaa olla viisainta olla keskittymättä läheisesi saamiseen ulos salaliittoteorioiden maailmasta. Sen sijaan kannattaa tarjoutua olemaan hänelle henkilö, jonka puoleen hän voi aina kääntyä, myös siinä tapauksessa, että salaliittoteorioiden maailma ei enää joskus tulevaisuudessa tarjoakaan riittävästi sisältöä elämään.

Salaliittoteorioihin uskovat ovat usein viettäneet paljon aikaa netissä tutkien salaliittoja. He ovat saattaneet vieraantua yhteiskunnasta ja niistä läheisistään, jotka eivät ole salaliittoteorioiden kannattajia. Olisiko mahdollista saada heidät takaisin niiden ihmisten pariin, joiden ajattelua salaliittoteoriat eivät hallitse? Olisivatko vaikka yhteinen harrastus tai lomamatka mahdollisia?

Tiedon hankkiminen salaliittoteorioista ja uskonnollisista lahkoista on suositeltavaa. Tämän tekstin lopussa on lukulistan alkua.

Usein läheiset päätyvät sanomaan salaliittoteorioita naurettaviksi ja kutsumaan niihin uskovia aivopestyiksi tai tyhmiksi. Tästä ei ole apua vaan päinvastoin se voi saada puolustuskannalle, joka vie vain syvemmälle uskomuksiin. Kritiikkiä kannattaa tarjota varovasti, tunnustellen miten se otetaan vastaan.

Salaliittoteorioiden maailmaan sukeltaminen yhdessä läheisesi kanssa on yksi mahdollisuus, mutta salaliittojen maailman monimutkaisuuden vuoksi se ei ehkä ole kannatettavaa ajankäyttöä. Sen sijaan, voisit suositella läheisillesi tutustumista entisten tosiuskovaisten tuottamaan materiaaliin tai salaliittojen asiantuntijoiden teksteihin. Vetoa järkeen: salaliittojen kuten kaiken muunkin täytyy kestää lähempi tarkastelu ja kannattaa tutustua myös kriitikoiden näkemyksiin. Vaihtokaupan tekeminen on yksi mahdollisuus: pyydä häntä tarjoamaan sinulle paras teksti salaliittoteorioista ja sinä tarjoat hänelle tekstin, joka on mielestäsi parasta kritiikkiä.

Yksi mahdollisuus on kehottaa läheistäsi tutustumaan aineistoon siitä, miten paljon tuhoa salaliittoteorioihin uskominen on saanut aikaan joidenkin ihmisten elämässä.

Lopuksi, auta itseäsi auttamalla muita. Ryhdy aktivistiksi. Kerro tarinasi siitä miten salaliittoteoriat ovat vaikuttaneet sinuun tai läheiseesi, esimerkiksi UUT:n nettisivuilla. Saatat löytää kohtalotovereita ja voitte tukea ja auttaa toisianne löytämään tietoa ja keksimään keinoja läheistenne auttamiseksi.

Tietoa salaliittoteorioista:

Helsingin Sanomat 21.6.2020

Helsingin Sanomat 2.11.2020

Helsingin Sanomat 2.11.2020

How to Talk to Your Friends About QAnon 

QAnon’s Creator Made the Ultimate Conspiracy Theory

My father, the QAnon conspiracy theorist

Escaping the Rabbit Hole: How to Debunk Conspiracy Theories Using Facts, Logic, and Respect

Freedom of Mind: Helping Loved Ones Leave Controlling People, Cults and Beliefs

Red Pill, Blue Pill: How to Counteract the Conspiracy Theories That Are Killing Us


Pasi Kiviojan kirja Salaliittoteorioiden ihmemaassa — Tositarinoita ihmisistä kaninkolossa julkaistiin 17.3.2022. Kirjan on kustantanut Docendo.