Hyökkäys Jehovan todistajien kokoontumiseen Hampurissa 9.3.2023 on aiheuttanut laajaa järkytystä

Sisältövaroitus: raakaa väkivaltaa

Entinen Jehovan todistaja tappoi seitsemän ihmistä ja itsensä Jehovan todistajien kokoontumisessa Saksassa 9.3.2023. Useita muita haavoittui vakavasti. Poliisin nopea saapuminen paikalle esti useita kuolemia. Nykyiset ja entiset Jehovan todistajat ovat järkyttyneitä tapahtuneesta.

Tekijä oli kirjoitustensa perusteella selvästi mieleltään järkkynyt. Tekstiensä mukaan hän uskoi vahvasti henkipersoonien olemassaoloon ja siihen, että ne ohjaavat ihmisten tekoja. Hän kertoo henkien ohjanneen häntä myös “pahuuteen” ja henkipersoonien olevan hänen tekojensa “yleisönä”. Tekijä ei kuitenkaan ollut hakenut apua ongelmiinsa terveydenhuollosta. Hyökkäyksessä on hyvin järkyttäviä piirteitä. Tekijä tiesi mihin hän oli hyökkäämässä. Kyse oli Jehovan todistajien viikkokokoontumisesta, johon tyypillisesti osallistuu myös lapsia.

Jehovan todistajien yhteisö voi kasvuympäristönä olla raskas mielenterveydelle. Lisäksi Jehovan todistajien käytännöt kuten yhteisöstä erottaminen ja erotettujen karttaminen voivat olla hyvin haitallisia mielenterveydelle.

Spiegel haastatteli entistä Jehovan todistajaa Tobias Ainia 12.3.2023. Tässä on joitakin otteita haastattelusta Googlen kääntämänä:

“SPIEGEL: Mistä tämä viha tulee?
Ain: Kuvittele: Ihmiset, jotka olivat lähelläsi, kävelevät yhtäkkiä ohitsesi sanomatta hei. Sukulaiset eivät vastaa puhelimeen. Sinua ei ole kutsuttu perhejuhliin. Silloin sinulla saattaa olla työnantaja, joka on Jehovan todistaja. Menetät työpaikkasi. Olet täysin yksin.
SPIEGEL: Jehovan todistajien tiedottaja sanoi, että tekijää ei ollut karkotettu, vaan hän oli itse poistunut yhteisöstä.
Ain: Ei sillä ole väliä lähteekö joku vapaaehtoisesti vai erotetaanko hänet. Kokouksessa vanhimmat sanovat: Philipp F. ei ole enää Jehovan todistaja. Joten jokainen seurakunnan jäsen tietää: Okei, emme voi enää puhua hänen kanssaan. Tämä on pelottava kokemus monille ihmisille. Monet sanovat jälkeenpäin: Heitin pois koko elämäni tässä organisaatiossa. Ja nyt olen ulkona, heille olen vain ilmaa. Tämä voi johtaa uskomattomaan vihaan. Hänen verkkosivuillaan Philipp F. näyttää minusta henkilöltä, jolla on narsistisia persoonallisuuden piirteitä. Jos sellaista henkilöä ei kuunnella, hän voi nopeasti radikalisoitua.”

Jehovan todistajista ja muista tiiviin kontrolloivista yhteisöistä irtautujille tulisi olla tarjolla tehokasta apua. UUT pyrkii tekemään tässä osuutensa.

Hampurin tapahtumien yksityiskohtainen kuvaus löytyy useista lehdistä, esimerkiksi Guardianista. Voit lukea jutun tästä.