Ex-muslimiaktivisti Nadiifo Omer: ”Opin kuinka hauras on ihmissuhde, joka perustuu vain yhteiseen uskoon”.

Nadiifo Omer

Teksti ja kuva: Nadiifo Omer

Jätin islamin julkisesti noin vuosi sitten. Kuten moni entinen uskovainen, sain minäkin valintani myötä kokea syrjintää, halveksuntaa ja jopa henkeeni kohdistuvia uhkauksia. Olen silti jo pidemmän aikaa ilmaissut uskontokriittisiä ajatuksia, mutta vasta muuttaessani omilleni kykenin luopumaan hijabista ja tulemaan sinuiksi seksuaalisuuteni kanssa.

Uskoni menettämisen myötä menetin myös enemmistön ystävistäni ja opin kuinka hauras on ihmissuhde, joka perustuu vain yhteiseen uskoon. Sain uhkauksia puhelimeeni, sähköpostiini ja Instagramiini. Jotkut minua panettelevista olivat entisiä kollegoitani ja nuoria, joiden kanssa kävin koraanikoulua. Muistan kuinka vainoharhainen olin kävellessäni ihmisten ilmoilla. Sellaista ahdistuksen tunnetta en toivoisi kenellekään.

Toisaalta se, että puhuin rehellisesti ajatuksistani, auttoi minua löytämään muita kaltaisiani. Saan aina satunnaisin väliajoin yhteydenottoja muilta muslimitaustaisilta, viimeksi ihan Arabiemiraateista asti. Myös suomalaiset ex-muslimit ottavat minuun yhteyttä. Moni kokee, etteivät saa muualta tarvitsemaansa vertaistukea. Meitä on Suomessa sekalainen joukko ja tapaamme usein erilaisissa merkeissä. Itselleni tärkeintä on yhteenkuuluvuuden tunne. Sitä ei koe olevansa niin yksin, kun tietää, että muut ovat ponnistaneet samoista lähtökohdista.

On todellista vapautta olla vuosien hiljentämiskulttuurin jälkeen oma itsensä ihmisten ympärillä, jotka eivät pidä ajatuksiasi häpeällisinä tai syntisinä. Somaliyhteisössä kasvaneena elin pitkään siinä illuusiossa, ettei islamia voinut jättää. Vaikka islamin luopioiden olemassaolo on vaiettu asia, meitä on melko varmasti jokaisessa muslimiyhteisössä.

Teen ruohonjuuritason työtä resurssieni mukaan, mutta on haasteellista olla näkyvä ex-muslimiaktivisti, sillä vastaavaa työtä ei ole tehty Suomessa kovin pitkään. On yhä matkaa siihen, että pelkkä olemassaolomme ja islamkritiikki on normalisoitua, mutta pyrin työskentelemään sellaisen tulevaisuuden puolesta.

 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran UUT:n Muutos-lehdessä vuonna 2021. Tähän ja aiemmin ilmestyneisiin Muutos-lehtiin pääset tutustumaan tästä


UUT tarjoaa vertaistukea myös muslimitaustaisille ja ex-muslimeille. Lisätietoja löydät tästä.