FaithLeaks on aloittanut toimintansa, ensimmäiset dokumentit kertovat lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä Jehovan todistajien keskuudessa

Kirjoittaja: Joni Valkila, Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtaja

Tietovuotosivusto FaithLeaks on julkaissut ensimmäiset dokumenttinsa. FaithLeaksin tavoitteena on ehkäistä väärinkäytöksiä uskonnollisissa yhteisöissä julkaisemalla yhteisöjen salassa pitämiä dokumentteja. Erityisen kiinnostuksen kohteina FaithLeaksillä ovat raha-asiat, yhteisöjen toimintatavat ja lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvät kysymykset.

FaithLeaksin ensimmäinen julkaisu liittyy lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön Jehovan todistajien keskuudessa. Jehovan todistajilla on maailmanlaajuinen lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvä ongelma: yhteisö on vuosikymmenten ajan pyrkinyt siihen, että viranomaiset eivät saa tietää hyväksikäyttötapauksista ja sen sijaan tapaukset käsitellään yhteisön sisällä, vaikka kyse on rikoksista. Tapausten käsittely on ollut monella tavalla hyvin ongelmallista. Näistä ongelmista vähäisin ei ole se, että monissa tapauksissa tekijät eivät ole joutuneet minkäänlaiseen vastuuseen teoistaan ja hyväksikäyttö on voinut jatkua ja tekijä on voinut löytää uusia uhreja teoilleen.

Yhdysvalloissa on menossa oikeudenkäynti, jossa Jehovan todistajien päätoimistoa vaaditaan toimittamaan oikeudelle kaikki heidän hallussaan olevat tiedot lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapauksista Yhdysvalloissa viimeisen 19 vuoden aikana. Jehovan todistajat ovat kieltäytyneet toimittamasta dokumentteja ja vedonneet siihen, että dokumenttien toimittamisessa olisi kohtuuttomasti työtä. Myöhemmin Jehovan todistajat väittivät oikeudelle, että heillä ei ole pääsyä näihin dokumentteihin. Oikeus ei katsonut tämän väitteen olevan vakuuttava, koska he olivat aiemmin väittäneet dokumenttien hankkimiseen liittyvän kohtuuttomasti työtä, mikä osoittaa, että heillä on pääsy näihin dokumentteihin. Jehovan todistajille on määrätty sakkoa 4000 dollaria per päivä siihen asti kunnes he luovuttavat dokumentit oikeudelle. Tähän mennessä sakkoa on kertynyt 2,2 miljoonaa dollaria.

FaithLeaksin nyt julkaisemat dokumentit ovat osa tätä aineistoa, jonka yhdysvaltalainen oikeusistuin haluaa. Julkaistut 69 sivua käsittelevät yhtä lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapausta ja ne sisältävät kirjeenvaihtoa vuosina 1999-2012 Jehovan todistajien paikallisseurakunnan ja päätoimiston välillä siitä miten tätä tapausta tulisi käsitellä. Silmiinpistävää on se, että maallisia viranomaisia ei haluta käsittelemään asiaa, vaikka seurakunnan vanhimmat ovat sitä mieltä, että isä on syyllistynyt kahden tyttärensä seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Sen sijaan Jehovan todistajien järjestö pyrkii täyttämään monta roolia yhtä aikaa terapeuttina, syyttäjänä, valamiehistönä ja tuomarina.

Jehovan todistajilla on luultavasti hallussaan samankaltaista dokumentaatiota tuhansista ellei kymmenistä tuhansista lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapauksista Yhdysvalloissa viimeisten vuosikymmenten aikana. FaithLeaks kertoo julkaisevansa tulevien viikkojen aikana lisää dokumentteja Jehovan todistajiin ja lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyen.

Gizmodo:

FaithLeaks Releases Confidential Documents About Child Sexual Abuse in Jehovah’s Witnesses Community

FaithLeaks:

FaithLeaks Releases Documents Surrounding Sexual Abuse Investigation in Jehovah’s Witness Congregation

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail