Haluatko parantaa itseluottamustasi? Oppia kommunikoimaan ihmisten kanssa ja saamaan ajatuksesi perille? Vapautua epävarmuudesta, väsymyksestä ja huonomuistisuudesta, tehostaa kykyäsi opiskella ja saavuttaa onnellisuus elämässäsi, kaikki tämä ja paljon muuta vain muutamalla sadalla markalla? No totta kai, kun vielä heti alkuun tarjotaan ilmainen persoonallisuustesti , joka suoritetaan Dianetiikka-keskuksessa.

Kuitenkin monet suomalaisetkin ovat ajautuneet satojen tuhansien markkojen velkakierteeseen lähdettyään amerikkalaisen Skientologia -järjestön kursseille, jonka Saksan kristillisdemokraattisen puolueen nuoriso-organisaation CDU:n julkilausuma vuonna 1992 määritteli tylysti: "todennäköisesti maailman vaarallisin uskonlahko. Lahko ajaa ihmiset tieten tahtoen sekä taloudelliseen että henkiseen tuhoon riippuvaisuutta hyväksikäyttäen." Saksan perheministeri Claudia Nolte lausui yhtä kovia sanoja: "Scientologia on yksi meidän yhteiskuntamme aggressiivisimmista yhteisöistä. Sillä on hyvin kyseenalainen käsitys demokratiasta sekä ihmisiä halveksiva yhteiskuntakäsitys...Scientologia ei ole mikään uskonto, vaan häikäilemätön liikeyritys" (Helsingin Sanomat 11.1.97).

L. Ron Hubbard

Skientologian luojasta Lafayette Ronald Hubbardista (1911-1986) on esitetty vastakkaisia näkemyksiä. Kannattajien mukaan hän oli mm. huomattava kirjailija, filosofi, tutkimusmatkailija, sotasankari, insinööri, matemaatikko, elokuvakäsikirjoittaja Hollywoodissa, syvänmerensukeltaja, miljoonien ystävä ja ihmismielen tutkija, joka "kokosi ihmiskunnan 55 000 vuoden aikana keräämän viisauden yhteen ja löysi sen, mitä ihmiskunta oli aina etsinyt". Kärkevimmät kriitikot taas ovat pitäneet miestä patologisena valehtelijana, joka sekoili saatananpalvontarituaalien parissa ja ajoi ensimmäiset vaimonsa hulluuden partaalle.

Niin tai näin, 1940-luvulla Hubbard kirjoitteli tieteiskertomuksia Astounding Science Fiction -lehteen. Ajan myötä kertomusten painopiste siirtyi perinteisestä scifistä teorioihin ihmismielestä. Näiden tekstien sisältämät ajatukset julkaistiin edelleen kehiteltyinä vuonna 1950 teoksessa Dianetics, The Modern Science of Mental Health. (City-lehti 9/97).

Dianetiikka

Dianetiikka [kreik. "dia" (kautta) ja "nous" (sielu)] on sekä teoria mielen rakenteesta että terapiamenetelmä. Hubbardin mukaan ihmisellä on järkevä analyyttinen mieli, joka säätelee hänen käyttäytymistään normaalitilanteissa. Mutta ollessaan väsynyt tai tajuttomana, kokiessaan kipua tai vaikeita tilanteita hän joutuukin reaktiivisen mielen valtaan. Se saa ihmiset käyttäytymään omaa etuaan vastaan ja kadottamaan todellisen päämääränsä. Reaktiivinen mieli koostuu engrammeista. Engrammit ovat solutasolla nauhoitettuja mielikuvia kokemuksista, jotka sisältävät kipua, tiedottomuutta ja todellista tai kuviteltua uhkaa elossapysymiselle. Ne ovat kaikkien mielenhäiriöiden ja psykosomaattisten sairauksien lähde aiheuttaen aberraatioita , kuten neuroosit, huonomuistisuus, likinäköisyys ym.

Engrammi muodostuu esimerkiksi seuraavalla tavalla: Nainen joka ei olisi halunnut tulla raskaaksi pelkää niin kuitenkin käyneen ja menee lääkäriin. Lääkäri tutkii häntä ja aiheuttaa samalla sikiön alulle "tajuttomuuden", jolloin solurykelmä tulee vastaanottavaiseksi kaikille kokemuksille. Tuleva äiti sanoo lääkärille: "Luulen että olen raskaana. Pelkään että olen." Sikiön alku kuulee sanat soluillaan ja luo engrammin: "Pelkään että olen."Sitten lapsi syntyy aikanaan ja kasvaa aikuiseksi mieheksi. Hän menee terapiaan, jossa todetaan, että hän pelkää olla olemassa (Dianetics s.279-280).

Dianetiikan terapeuttinen päämäärä on löytää reaktiiviseen mieleen kätketyt engrammit ja poistaa ne. Engrammien kadotessa yksilön kyvykkyys ja onnellisuus lisääntyvät maksimiinsa, hänen vastustuskykynsä fyysisiin sairauksiin kasvaa ja hänen älykkyysosamääränsä nousee huikeasti. Hänen muistinsa kehittyy täydelliseksi ja hän löytää ongelmiin aina oikeat vastaukset. Hubbard kutsuu yli-ihmistään termillä clear (puhdas, kirkas, selvä).

Dianetiikan hoitomuotoa kutsutaan auditoinniksi. Siinä auditoija esittää kysymyksiä, joihin asiakas eli preclear etsii vastauksia reaktiivisesta mielestään. Istunnon kulku on siten auditoijan vallassa. Auditoija voi käyttää apuna E-mittaria , yksinkertaista valheenpaljastuskonetta ja ihon sähkövastuksen mittaria, jonka neulan liikkeistä hän tekee omat johtopäätöksensä toisen antamasta vastauksesta. Yksi auditointi-istunto kestää noin tunnin.

Skientologiakirkko (Church of Scientology)

Hubbardin liiketoimet psykoterapeuttisen dianetiikan parissa menivät mönkään, ja joulukuussa 1953 hän perusti Skientologiakirkon. Skientologian oppien mukaan ihmisen tosiminä on kuolematon thetan, ikiaikainen ja kyvyiltään rajoittamaton avaruusolento. Mutta 75 miljoonaa vuotta sitten ilkeämielinen thetaani Xenu houkutteli muut thetaanit ansaan ja muilutti ne vankilaplaneetta Teegeeachille, joka on siis nykyinen maapallomme. Samalla thetaaneihin istutettiin valheellisia muistikuvia (implants), jotka saivat ne unohtamaan jumalaisen alkuperänsä. Varmuuden vuoksi Xenu vielä tunki vankiraukat tulivuoriin, joissa valhemuistojen vaikutusta tehostettiin lämpöydinpommien räjähdyksillä.

Vaikka Xenu myöhemmin kukistettiin ja vangittiin sähköloukkuun, thetaaneille jäi riesaksi muiden engrammien lisäksi loisivia body thetaneita (BT), joilla niin ikään on omat engramminsa. Kun jokaisessa ihmisessä on thetaanin lisäksi geneettinen olio (GE), joka kantaa itsessään haitallisia engrammeja koko evoluution ajalta simpukkainkarnaatioista lähtien, hänet on auditoitava tämän elämän engrammien lisäksi myös lukemattomien aikaisempien elämien engrammeista. Joten auditoijille riittää töitä...

Dianetiikan päämääränä ollut clear-taso oli siis vasta alkua. Sen yläpuolella ovat kahdeksan OT-tasoa (Operating Thetan levels). Korkea-arvoinen OT pystyisi muistamaan kaikki edelliset elämänsä ja koko maailmankaikkeuden historian, lukemaan toisten ihmisten ajatuksia, siirtämään esineitä ajatuksen voimalla ja matkustamaan ruumiinsa ulkopuolella. Koska thetan on pohjimmiltaan hyvä ja ikuinen, auditointitekniikan avulla luotaisiin lopulta "sivilisaatio ilman mielisairauksia, rikollisia tai sotia" (A History of Man s.106).

Oikeusjutut alkavat...

Dianetiikkaan ja skientologiaan liittyvät lääketieteelliset ja rahoitukselliset epäselvyydet aiheuttivat alusta alkaen viranomaisten tutkimuksia, joiden seurauksena Church of Scientology menetti verovapautensa jo kolme vuotta perustamisensa jälkeen vuonna 1958. Seuraavana vuonna Hubbard lähti vapaaehtoiseen maanpakoon. Vuonna 1965 Australian hallitus kielsi kirkon toiminnan joksikin aikaa. 70-luvun lopulla FBI alkoi tutkia väitteitä, joiden mukaan skientologit olisivat jatkuvasti varastaneet lahkoa kritisoivia asiakirjoja. Prosessi johti tuomioihin, joissa operoivat thetaanit saivat sakkoja ja kovimmillaan viiden vuoden vankilatuomioita mm. murtovarkauksista ja vääristä valoista (Like Uutiset 6/96).

ja jatkuvat:

"22. marraskuuta 1996 Lyonin oikeus tuomitsi 14 skientologia petoksista. Entinen Lyonin skientologien johtaja Jean-Jacques Mazier tuomittiin 18 kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen, lisäksi 18 kuukautta ehdollista vankeutta. Hän sai 500 000 frangin sakot. Hänet todettiin syylliseksi tappoon Patrice Vicin väitetyssä itsemurhassa." (alt.religion.scientology).

Skientologiystäviensä lainoja 2,5 miljoonan markan edestä taannut espoolaisnainen pääsi velkajärjestelyyn joulukuussa 1999. Hovioikeus piti uskottavana naisen selitystä, ettei hänellä skientologien johtohahmoihin kuuluvan miehen vaimona ollut voimia eikä mahdollisuuksia kieltäytyä takauksista. Nainen kertoi, että skientologit olivat aina vieneet hänet pankkiin, jossa takauspaperit olivat olleet hänen allekirjoitustaan vaille valmiina. Joku skientologiystävistä jäi siksi aikaa naisen kotiin lapsenvahdiksi. Naisen aviomies oli painostanut häntä käymään skientologien kursseja ja hänelle oli vakuuteltu, että takaukset ovat pelkkä muodollisuus (Helsingin Sanomat 23.12. 1999).

Skientologia Suomessa: persoonallisuustestejä ja peiteyrityksiä

Suomeen skientologia ujui vuonna 1980 Tukholman kautta. Suomen Scientologia-yhdistys rekisteröitiin 1983. Yhdistys tarjosi persoonallisuustestiään ilmaiseksi yksityishenkilöille ja maksua vastaan yrityksille. Nimestään (Oxford Capasity Analysis, OCA) huolimatta testillä ei ole mitään tekemistä Oxfordin kanssa. Tekijänoikeuksiltaan kiistanalaisen testin luotettavuutta on kritisoitu ankarasti: "Huippupisteet saa kovapintainen rikollinen, jonka käsi ei vapise.- - testin laatimista on ohjannut kyyninen tarkoitushakuisuus". Parhaat pisteet kysymykseen nro129 saa myöntämällä olevansa taivuteltavissa raha-asioissa (HS 5.4. 1992).

Skientologit perustivat lukuisia konsulttiyrityksiä, jotka markkinoivat persoonallisuustestejä ja kursseja yrityksille ja kunnille aggressiivisin keinoin. Useimmissa tapauksissa kytkennät skientologiaan pyrittiin salaamaan. Skientologiyritykset pitivät myös jatkuvasti auki työpaikkoja, joiden hakijoille yritettiin myydä testin jälkeen skientologien kursseja (HS Kuukausiliite 24/91).

Ison-Britannian skientologiakirkon johdossa työskennellyt John Atack kertoo kirjasaan A Piece of Blue Sky, että skientologian ylimmälle johdolle (David Miscavige ja Sea Org) alamainen The Association for Better Living and Education (ABLE) kontrolloi kaikkia skientologien yhteiskunnallisia etujärjestöjä. Näitä ovat esimerkiksi Ihmisoikeuskomissio, joka taistelee skientologiaa arvostelevia psykiatreja ja psyykenlääkkeiden käyttöä vastaan, sekä Narconon, joka vieroittaa huume- ja alkoholiongelmaisia skientologian menetelmin.

Narcononia on kritisoitu keräysvarojen hupenemisesta kuluihin. Skientologien mukaan nämä organisaatiot toimivat erillään skientologiasta, ja niiden tavoitteena on vilpittömästi auttaa ihmiskuntaa pois huumeiden ja psykiatrian kauhistuksesta. Heidän mielestään psykologien, lääketehtaiden, Yhdysvaltain valtion, veronviranomaisten ja Interpolin muodostamat salaliitot levittävät jatkuvasti valheita skientologiasta (HS Kuukausiliite 24/1991, HS 19.6. 1995, City-lehti 9/97)).

Espoon käräjäoikeus vapautti 1994 vastuusta naisen, joka oli taannut 150 000 markan lainan skientologien manipuloinnin jälkeen. Oikeuden mukaan naiseen kohdistui ennen takausta painostusta, joka oli huolellisesti suunniteltu ja jatkui huomattavan pitkän ajan. Hänelle luvattiin muun muassa suuria ansioita ja yliluonnollisia kykyjä (HS 12.5. 1994).

Esko Esimerkin ura skientologina

Mitä lehtileikkeessä mainittu "manipulointi" sitten pitää sisällään? Asian havainnollistamiseksi luon fiktiivisen kertomuksen, joka perustuu kuuden entisen suomalaisen skientologin haastatteluissa antamiin tapauskertomuksiin ja Scientologian uhrien (UUT:n epävirallinen alajaosto) kartoitukseen (mukana 18 henkeä).

Esko Esimerkki on valtion virkamies, jonka kaksi innokasta skientologia pysäyttää Helsingin keskustassa 80-luvun loppupuolella ja kutsuu ilmaiseen persoonallisuustestiin. Esko lähtee mukaan silkasta uteliaisuudesta kokeilemaan jotakin uutta. Testauksen tuloksena hänelle suositellaan kommunikaatiokurssia, jotta hän oppisi "saamaan ajatuksensa paremmin perille". Hinta on vain muutama sata markkaa, ja Esko ajattelee hyötyvänsä kurssista työelämässä.

Kurssilla opiskellaan intensiivisesti Hubbardin tekstejä ja tehdään harjoituksia, esim. tuijotetaan toista rävähtämättä silmiin pitkän aikaa. Yksi välikohtaus tuntuu Eskosta oudolta. Hän erehtyy julkisesti arvostelemaan jotakin kohtaa Hubbardin teksteissä. Vetäjä keskeyttää opiskelun ja hakee ylemmän päällikön paikalle. Tämä tulee Eskon eteen jyristen aggressiivisesti "mitäs täällä oikein on tekeillä!" Eskolle tulee selväksi, ettei opiskelun siinä vaiheessa kuulu analysoida tai tulkita opiskelumateriaalia.

Kommunikaatiokurssin jälkeen Eskoon otetaan usein yhteyttä, soitellaan työpaikalle ja kotiin. Hän osallistuu muillekin muutaman satasen pikkukurssille. Pitemmälle ei kuitenkaan ole mahdollista edetä, ellei osallistu puhdistusohjelmaan. Sen aikana on saunottava joka päivä muutama tunti ja syötävä suuret määrät vitamiinipillereitä jogurtin kanssa. Esko aloittaa ohjelman henkilökohtaisen ohjaajan johdolla. Hänelle luvataan "parempi olo, kasvanut kyvykkyys opiskelussa ja myrkkyjen poistuminen ruumiista". Kahden viikon saunomisen jälkeen Esko saa sydänoireita ja käy lääkärissä, joka kehottaa lopettamaan saunomisen. Skientologiohjaaja ei kuitenkaan anna siihen lupaa. Vasta kuukauden jatkuneen saunomisen jälkeen tämä toteaa Eskon "puhtaaksi". Esko ei väitä vastaan.

Sitten käydään tositoimiin. Esko ostaa "Freedom-paketin" 20 000 markalla (n. 3550 €), ja sen jälkeen häntä houkutellaan ostamaan auditointipaketti 60 000 markalla (n. 10 000 €). Skientologitoverien mukaan hinta on mitätön verrattuna siihen, että auditoija voi ansaita "puoli miljoonaa (markkaa) vuodessa". He soittelevat Eskolle yötä päivää, käyvät työpaikalla ja tulevat kotiin myöhään illalla. Vierailu päättyy vasta aamuyöllä, kun skientologitoverit toteavat, että Eskon on nyt tehtävä päätös jatkamisesta ja velan ottamisesta. Aamulla toverit vievät Eskon pankkiin, jossa laina on jo valmiiksi puhuttu.

Kun Esko jonkun ajan päästä alkaa puhua vaimolleen uuden lainan, 100 000 markkaa (n. 16750 €), otosta "Clear"-tilaan tähtäävää auditointia varten, tämä ei enää ymmärrä miestään. Eskoa vaivaa päänsärky, jonka skientologitoverit kertovat johtuvan siitä, että hänen lähipiirissään on supressiivinen henkilö (SP). Esko hoksaa pian, että kyseinen henkilö on hänen vaimonsa. Avioeroprosessi alkaa.

Kursseja riittää, ja pelkkä E-mittarikin maksoi 17 000 markkaa. Esko ottaa lisää lainaa entisten lainojen maksuun. Skientologin on oltava lojaali tovereilleen, joiden lainoja hän takaa yli 400 000 markan edestä. Auditointiprosessi edistyy Eskon paljastaessa kaikki asiat itsestään, myös joskus tehdyt pikkurikkeet. Pari vuotta alkamisesta Esko saavuttaa "Clear"-tason, mutta ei saakaan luvattua täydellistä muistia "Body Thetaneiden" vuoksi. Vaimo ottaa eron. Ruotsalainen korkeimman tason Operoiva Thetan kertoo galaktisista matkoistaan, mutta ei kykene maksamaan omia velkojaan, jotka nyt joutuvat Eskon maksettavaksi. Eskon masentuu ja sairastelee hautoen itsemurhaa. Avuksi tarjotaan uusia kursseja ja puhdistusohjelmaa.

Eskon mitta tulee täyteen ja hän päättää erota oltuaan 5 vuotta skientologina. Sääntöjen mukaan ei saa erota ilman erityistä auditointia ja Etiikkaupseerin puhuttelua, mutta Eskon päätä ei enää käännetä. Hän alkaa vaatia rahoja takaisin, kuten oli alussa luvattu, jos ei olisi tyytyväinen. Esko alkaa saada öisiä soittoja, suostutteluja ja uhkauksia. Pettyneenä hän tekee rikosilmoituksen ja aloittaa oikeudenkäynnin saadakseen edes osan rahoistaan takaisin. Velat, korot ja takaukset tekevät yhteensä 926 915 markkaa (9 kulunsa laskeneen keskimääräinen velka, n. 155260 €).

Kriitikoiden vaimentaminen ja sota internetissä

70-luvulta lähtien joukko Skientologiakirkon entisiä jäseniä on vuodattanut julkisuuteen kirkon liikesalaisuutena suojattuja dokumentteja kuten OT-kurssit I-VIII, joiden saaminen vaatisi kirkon jäseneltä vuosien harjoittelun ja maksaisi satoja tuhansia markkoja. Kirkko puolestaan on yrittänyt estää tekstien leviämisen mm. nostamalla tekijänoikeussyytteitä. Vastustajien mukaan tarkoituksena ei ole niinkään voittaa oikeusjuttuja kuin uuvuttaa kriitikot yhä uusin syyttein ja erilaisin terroritoimin, kuten järjestelmällinen mustamaalaus Hubbardin ohjeiden mukaan. Osapuolet ovat käyneet sotaa myös Internetissä uutisryhmässä alt.religion.scientology.

Loppulause

Edellä kerrottu ei tarkoita, että kaikki skientologiassa olisi huonoa. Jos joku tuntee hyötyneensä skientologiasta, hänellä on täysi oikeus tuntea niin ja kertoa siitä muille. Tuntuu kuitenkin oudolta, että johonkin uskontoon perehtyminen vaatii uskomattoman kalliiden kurssien käymistä, ja kurssien sisältö on lisäksi suojattu liikesalaisuutena! Selitykset, joiden mukaan OT-materiaaliin tutustuminen ilman kursseja aiheuttaisi keuhkokuumetta tai jopa kuoleman, eivät oikein vakuuta. Vaikka Skientologiakirkosta liikkuisi vääriäkin huhuja, voin vain todeta kuten viisas kettu Aisopoksen sadussa: jäljet pelottavat...

Linkkejä:

Lähteet

UUT:ltä saadun aineiston lisäksi pöydälläni on pyörinyt melkoinen kasa lehtileikkeitä, Internet-aineistoa, skientologien omia esitteitä ja myös Skientologiakirkon levittämiä dokumentteja, joissa todistellaan vastustajien kuten Dennis Erlich ja Larry Wollersheim olevan läpimätiä roistoja, joiden ainoa tarkoitus on lietsoa vihaa skientologeja kohtaan "viharyhmien" (Hate Groups) avulla, joita siis ovat kulttien vastaiset järjestöt. City-lehdessä 9/97 (kust.Janton Oy) on järjestön sisälle soluttautuneen toimittajan kirjoittama artikkeli Skientologian salaisuudet, jossa käsitellään mm. järjestön organisaatiota. Lisäksi luin seuraavia kirjoja:

Heino, Harri:
Mihin Suomi uskoo WSOY 1984
Hubbard, L. Ron:
Dianetics The Modern Science of Mental Health New Era Publ. 1987
Scientology: A History of Man New Era Publications 1988